Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Cumhuriyet Gazetesi davasında 5. duruşma görüldü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi’nin gazeteci, yazar ve idari yetkililerinden oluşan bir grubun ‘silahlı terör örgütüne yardım etme’ suçlamasıyla yargılandığı davanın 5.duruşmasını dün gerçekleştirdi.

Haziran ayında başlayan ve 5’i tutuklu 20 sanığın yargılandığı dava, basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili endişeleri artırdığı için ülke içinde ve dışında eleştirilere maruz kalmıştı.

Terör örgütlerinin propagandasını yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınmışlardı

Başarısız darbe girişimi sonrasında alınan OHAL kararı kapsamında yargılanan gazeteciler, sosyal paylaşım sitelerinde terörist kabul edilen PKK, Fethullah Gülen Hareketi ve DHKP/C propagandası yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınmışlardı.

Cumhuriyet Gazetesi ise iddiaları ’saçma’ olarak nitelendirerek davanın amacının Türkiye’nin son bağımsız gazetelerinden birisini susturmak olduğunu öne sürmüştü.

Adalet Sarayı önünde destek gösterileri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, insan hakları savunucuları ve Cumhuriyet Gazetesi okuyucuları, Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nın önünde ‘Gazetecilik suç değildir’, ‘Tüm gazeteciler için özgürlük’, ‘Yalnız değilsiniz’ sloganları atarak gazetecilerin yargılanmasını protesto ettiler.

2011’de yayımlanan ‘İmamın Ordusu’ adlı kitabıyla Gülen Hareketi’nin ilişkilerini açığa çıkaran Ahmet Şık da sanıklar arasında yer alıyor.

Davada tutuklu yargılanan isimler ise Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Ahmet Şık ve muhasebeci Emre İper. Sabuncu ve Atalay 421, Şık 360, İper ise 263 gündür tutuklu bulunuyor.
Savcılar, terör örgütünü desteklemenin yanı sıra, Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef almakla suçlanan gazetecilere yedi buçuk yıl ile 43 yıl arasında değişen cezalar talep ediyor.

Serbest bırakılan gazeteciler

Cumhuriyet Gazetesi davasında yargılanan gazeteciler, Güray Tekin Öz, Turhan Günay, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Karasinir, Önder Çelik ve Musa Kart, 28 Temmuz’da serbest bırakılmıştı.

Mahkeme, 26 Eylül’de ise gazeteci Kadri Gürsel’i 11 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakmaya karar vermişti.

Gıyaben yargılanan Can Dündar’a 5 yıl 10 ay ceza verildi

MİT’e ait yardım tırlarının durdurulmasına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara gazetede yer verdiği ve Türkiye’yi Suriye’ye silah göndermekle suçladığı gerekçesiyle Almanya’ya kaçtığı için gıyaben yargılanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmişti.

Savcı, Can Dündar’ın yayınladığı fotoğraf ve videoları kendisine teslim eden CHP Milletvekili Enis Berberoğlu için ise ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak’ suçunu işlediği gerekçesiyle ömür boyu hapis cezası istemişti.

Başarısız darbe girişimi sonrasında tutuklanan ve terörizmi desteklemekle suçlanan 170 gazeteci var. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’ne göre, Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 180 arasında 155. sırada yer alıyor.