Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB işbirliği anlaşması ile Batı Şeria İsrail’den ayrılıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İktidardaki Likud partisi, yerleşim yerlerinin İsrail topraklarına katılmasını kararlaştırmasına rağmen, hükümet hafta sonu yapılan olağan toplantısında, yerleşim yerlerini içeren madde hariç, Avrupa Birliği (AB) ile olan bir işbirliği anlaşmasını onayladı.

Proje, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasının geliştirilmesinin yanı sıra eğitim, araştırma, teknoloji, istihdam, çevre varlığı ve diğer alanlardaki modernizm ve rekabeti teşvik etmeyi amaçlıyor. Avrupa Birliği politikasına dayanan bu proje, 1967 yılındaki sınırların ötesindeki alanlarda uygulanamayacağını açıkça gösteren bir bölgesel madde içermekte. Başka bir deyişle, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri’ndeki yerleşimciler katılamaz ve fon alamazlar.

İsrail Adalet Bakanı anlaşmayı imzaladı

Anlaşma, işgal altındaki toprakları İsrail’e bağlama ve yerleşim yerlerini boykot edenlerle mücadele etme konusundaki güçlü destekleri ile tanınan Adalet Bakanı Ayelet Shaked (Yahudi Evi) ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely (Likud) tarafından imzalandı.

Anlaşmaya karşı çıkan Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev’in yeniden tartışma talebinde bulunmaksızın, yalnızca bir tedbir olarak onaylaması üzerine hükümet geçtiğimiz Pazar günü, anlaşmayı onayladı. Diğer bakanlar tarafından herhangi bir itirazda bulunulmadığı için karar, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun da daha önce onaylamış olması nedeniyle hızlıca kabul edildi. Uygulamada bu karar, İsrail Hükümeti’nin yerleşim yerlerini boykot etmeyi kabul ettiği anlamına gelmekte.

14 Akdeniz ülkesini kapsayan işbirliği

‘Akdeniz Bölgesi’ndeki Sınır Ötesi İşbirliği Planı’ (ENI CBCMED) adı verilen bu anlaşma, Türkiye, Mısır, Ürdün, Lübnan, İsrail ve Filistin hükümeti gibi 14 Akdeniz ülkesi ile işbirliği içeren projelerin finanse edilmesi için maddi destek sunmakta. Proje, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasının geliştirilmesini amaçlıyor. Bu, uygun programlar sağlayan katılımcı ülkelerdeki kamu ve özel kuruluşlara önemli hibe sağlanması yoluyla yapılmakta.

“Filistin’in komşu devlet olarak tanımak benim için kabul edilemez”

Bakan Regev hükümet sekretaryasına bir mektup yazarak, “Bu anlaşmanın saçma sonucu, Filistin hükümeti el- Halil veya Doğu Kudüs’te bir proje teklif ederse kabul edilecek ve desteklenecek, ancak İsrail bunu yapamayacaktır. Bu anlaşma, onların komşu bir devlet gibi konumlanmasını sağlamakta. Anlaşmanın bir parçası olarak dahi onları ‘komşu devlet’ olarak tanımak benim için kabul edilemez’ ifadelerini kullandı