Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Moskova, Hmeymim Askeri Üssü’ne düzenlenen saldırının sorumlusunu araştırıyor! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim Askeri Üssü’nün 31 Aralık’ta maruz kaldığı havan topu saldırısının failleri konusunda bilgi ve spekülasyonlar hızla çoğalıyor. Bu bağlamda Moskova’nın, Şam’a saldırı konusunda bazı sorular sorduğu açıklandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, saldırının ayrıntılarına dair bilgi vermezken, saldırıda havan topu kullanıldığını açıkladı. Ayrıca Rus askeri uzmanlar, Suriye rejimine ilişkin şüpheleri yok etmeye çalışırken, Rus siyasetçiler de ABD tarafından eğitilmiş DEAŞ’ı olaydan sorumlu tuttu. Diğer taraftan Suriye muhalefeti, rejime karşı Alevi grupların veya İran destekli militanların Hmeymim üssüne yapılan saldırıdan sorum olabileceğini öne sürdü.

2 asker hayatını kaybetti

Söz konusu saldırıyı açıklayan ilk medya organı Kommersant gazetesi, saldırıda 7 Rus uçağının tahrip olduğunu ve onlarca askerin de yaralandığın bildirmişti. Rusya Savunma Bakanlığı, Hmeymim’in maruz kaldığı bombalı saldırıyı onaylarken, söz konusu savaş uçaklarının hasar gördüğü haberini yalanladı. Bakanlık tarafından belirtilene göre, saldırıda sadece 2 asker hayatını kaybetti.

Rus Today kanalında dün yayınlanan habere göre, Hmeymim saldırısında kullanılan bombanın çeşidine ilişkin bazı bilgilere ulaşıldı. Öyle ki Hmeymim’de bombaların düştüğü noktaları inceleyen askeri uzmanlar, Hmeymim askeri üssüne düzenlenen saldırının 82 mm otomatik havan topu Sovyet üretimi Vasilyok-2B9 ile yapıldığından şüpheleniyor. Top, halen dünyadaki birçok orduda kullanılmaktadır. Dakikada 120 adet 82 milimetre çapında top mermisi atan bu sistemin toplam ağırlığı sadece 630 kilogram. Ayrıca bir araba bagajının içinde taşınabilir. Raporda, Suriye rejiminin böyle bir silaha sahip olmadığı belirtilirken, Lazkiye’deki silahlı muhalif grupların, Türkiye’den bu tür silah aldığı ve bu silahların daha sonra DEAŞ’ın eline geçtiği kaydedildi. The Military Balance sitesi de Suriye rejiminin 2017 yılına kadar bu tür silah kullandığını açıkladı. 1980’li yıllarda Suriye rejimine bağlı Halep’teki topçu akademisinde görev yapan bir subay, görevi boyunca orduda böyle bir top görmediğini belirtirken, sonraki yıllarda ve belki kriz dönemlerinde kullanılmaya başlamış olabileceğini söyledi.

SMART Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye rejimi istihbaratına ait bir belge yayınladı. Bu bağlamda belgede, Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim Askeri Üssü’nde Rus kuvvetlerini hedef alan bir bombalı saldırıya yer verildiği duyuruldu. Belge, bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

Saldırıyı Alevi gruplar yaptı

SMART ise belgenin bir fotoğrafını yayınlayarak, Lazkiye’deki istihbarat birimi başkanının, “Ulusal Savunma” milislerinin konuşlandığı Bustan el-Paşa’daki bir üssü hedef alan terör gruplarını araştırma emri verdiğini açıkladı. Ajansın ÖSO’ya bağlı Tahrir el-Vatan Hareketi lideri Fatih Hassoun’dan aktardığına göre, belgede rejimin Alevi grupların saldırıyı planladığından şüphe ettiği ifadelerine yer verildi. Hassoun, “Lazkiye’deki Bustan el-Paşa’nın, Esed soyunun tarihinde muhalifleri içerdiği biliniyor. Rejim içerisindeki sert mezhep bloğunun parçalanmaya başladığı görülüyor. Rejim karşıtı Alevi gruplar, gizli çalışma ve verilerin ardından rejime karşı askeri eylemler yürüttü.” açıklamasında bulundu.

Diğer taraftan ÖSO sözcülerinden Eymen el-Asimi, Hmeymim Askeri Üssü’ne düzenlenen saldırısının sorumlusunun İran’a bağlı “İmam Murtaza Cemiyeti” adlı grubun olduğunu öne sürdü.