Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır, Noel kutlamaları öncesinde kiliselerde güvenliği artırıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mısır yetkilileri cumartesi akşamı Noel kutlamaları öncesinde yeni terör eylemlerine karşı Kahire ve diğer illerdeki kiliselerde güvenliği artırdı. İçişleri Bakanlığı’ndan bir güvenlik kaynağı dün yaptığı açıklamada, bakanlığın kutlamaları provoke edecek terör operasyonlarına karşı önlemlerini artırdığını ve herkesin güvenli bir şekilde caddelerde kutlama yapabileceğini ifade etti. Genellikle polis ve askeri personeli hedef alan saldırılar eski Başkan Muhammed Mursi’nin Temmuz 2013’te görevinden uzaklaştırılmasıyla daha da arttı. İskenderiye’deki 23 kişinin öldüğü, 95 kişinin yaralandığı Kıpti Azizler Kilisesi önünde meydana gelen patlama ise hala Mısırlıların hafızasında.

Kahire’nin Abbassia İlçesi’nde bulunan St. Mark Kıpti Ortodoks Katedrali’nde 50 yıldan bu yana ilk kez kutlanan Noel, Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği 2. Tavadros tarafından yönetildi.

Mısır Devlet Başkanı Abdül Fettah el-Sisi geçtiğimiz yıl Abbasid’de bulunan Katedrali’deki ayine katılmaya söz vermişti. Sisi’nin yeni katedraldaki ilk Noel ayinine katılması bekleniyor. Sisi 2014 yılında göreve gelmesinden bu yana her yıl ayinlere katılıyor.

Güvenlik önemleri artırıldı

Mısır’daki kiliseler ve çevrelerinde olası terör saldırılarına karşı güvenlik önlemleri artırıldı. Kıptilerin çoğunlukta olduğu Kahire’nin kuzeyindeki Şubra bölgesinde büyük bir kilisenin çevresi güvenlik bariyerleri ile sarıldı. Kahire mahallelerindeki kiliselere metal dedektörler yerleştirildi.

Bir Kıpti vatandaş, “Kiliselere yönelik eylemler korkuları artırıyor. Kilisede güven içinde ibadetimi yapmak istiyorum. Güvenlik ekipleri kilisedekileri güvence altına alınması için yoğun çaba sarf edeceklerine inanıyorum” dedi.

Kıptiler Mısır nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturmaktadır. Kahire, Kıptilerin 2. sınıf bir vatandaş olarak istismar edildiğini ve muamele gördüğünü iddia eden bir ABD kongresinin kanununu reddetti.

Kıptiler çok sayıda saldırıya uğradı

DEAŞ’ın 2016 Aralık ayında Kahire’deki Kıpti Ortodoks Katedrali yakınında bulunan Petrine Kilisesi’ne düzenlediği saldırıda 29 kişi ölmüş, onlarca kişi de yaralanmıştı. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Nil deltası üzerinde yer alan başkent Kahire’nin kuzeyindeki Tanta kentindeki bir kilisede meydana patlamada 45 kişi öldü, 112 kişi de yaralandı.

Ocak 2017’de, İskenderiye’de Hristiyan bir esnaf silahlı saldırıya uğradı. Şubat 2017’de, silahlı saldırganların Ariş kentindeki Kıptilere ateş açmasından sonra yüzlerce Hristiyan evlerinden kaçtı. Mayıs ayında, Kıpti Hristiyanların bulunduğu bir otobüse düzenlenen silahlı saldırıda en az 28 kişi yaşamını yitirdiğini, 25 kişi de yaralandı.

Güvenlik kaynağı, birçok ildeki kilise ve çevrelerinde güvenlik önlemlerinin artırıldığını, kiliselere metal dedektörlerin yerleştirildiğini, büyük şehirlerde güvenlikten sorumlu kuvvetlere tüm modern inceleme ve denetleme cihazlarının dağıtıldığını açıkladı. Noel kutlamaları için tüm kamu ve özel kurumlarda güvenliğin sağlanması için tüm önlemlerin alındığını vurguladı.