Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Halley: Trump, Kim’i ‘nükleer silah düğmesi’ konusunda uyardı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Amerika Birleşik Devletleri Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nikki Haley, pazar günü yaptığı açıklamada ABD başkanı Donald Trump’ın Twitter hesabından yaptığı son duyuru hakkında bilgi verdi. Haley, Trump’ın uluslararası alanda en büyük nükleer silahlardan birine sahip olan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un nükleer çatışmalarının tehlikelerine karşı uyarıda bulunduğunu söyledi.

Haley ABC haber kanalında yayınlanan bir programda yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı.

“Başkan’ın tweeti çok isabetli. Trump’ın Kim’i sürekli olarak uyardığına inanıyorum. Nükleer bir savaş başlatırsa ne olacağını bilemeyiz. Onun kibirli davranışlarına izin vermememiz gerekiyor. Kuzey Kore’nin ABD’nin baskıyı hafifletmeyeceğini anlaması gerekir. Masalarında nükleer silah düğmesine sahip oldukları için Amerika’yı yok edebileceklerini sanmalarına izin vermeyeceğiz. Bizim de onları yok edebilecek imkâna sahip olduğumuzu hatırlatmak isteriz. Bu nedenle açıklamalarda ve eylemlerde çok dikkatli olunmalı.”

CIA Başkanı Mike Pompeo da CBS haber kanalında katıldığı bir programında Trump’ın “nükleer silah düğmesi” hakkında yaptığı açıklamayı savundu. Pompeo “Trump’ın sözleri ABD’nin Kore Yarımadası’nı nükleer silahlardan arındırma politikasıyla tutarlı. Kuzey Kore’nin bir ABD şehrine nükleer saldırı düzenleme kapasitesine sahip olması için sadece birkaç ayı kaldı” dedi.

Pompeo katıldığı bir başka televizyon programında da “Trump Kuzey Kore’yi sıkıyor ve daraltıyor. Bu nedenle Güney Kore ile resmi görüşmelerde bulunmayı kabul etti” ifadesini kullandı.

Kim Jong Un, kısa süre önce yaptığı açıklamada nükleer silahın düğmesinin basılmaya hazır olduğunu söylemişti. Kuzey Kore Lideri, geçen hafta Twitter üzerinden Trump’a verdiği cevapta ABD’nin nükleer kapasitesini de eleştirmişti. Bu sözler ABD eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da arasında olduğu bazı siyasetçilerin Washington’un müttefiklerine olan güvenini kaybettiği yönündeki eleştirilerine neden oldu.