Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Avrupa Komisyonu, DEAŞ için toplanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Brüksel’deki Avrupa Komisyonu, yasadışı içeriklerin, terör propagandalarının ve ırkçılığın internet üzerinde yayılmasındaki ilerlemeyi tartışmak üzere bugün bir toplantı düzenleneceğini açıkladı. Toplantının elektronik platformların temsilcileri ile Avrupa Birliği (AB) yürütme organının birçok üyesini kapsayacağı belirtildi.

“Görüş alışverişinde bulunmak için iyi bir fırsat”

AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, düzenlenen bir basın toplantısında, söz konusu toplantının bu duruma dair faydalı kazanımlar ve derslerle ilgili açık ve net bir görüş alışverişinde bulunmak adına iyi bir fırsat olacağını söyledi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Andrus Ansip ve bazı üyeler, toplantıdan birkaç saat önce bir bildiri yayınladı. Bildiride, bu tehditlerle mücadele çabalarının hızlandırılması için komisyonun, elektronik platformlara dayanması gerektiği kaydedildi. Ulusal makamlar, yasal idareler ve internet üzerinde katkısı bulunan kişiler arasındaki teknik deneyimler aracılığıyla yakın işbirliği içerisinde yasadışı içeriklerin ortadan kaldırılması konusunda daha fazla önlem alınması gerektiği belirtildi.

Ayrıca bildiride, komisyonun internet aracılığıyla yayılan yasadışı herhangi bir içeriği kaldırmak ve teröristleri tespit etmek için katılımcıların, sosyal medya platformları ile işbirliği yapacağını ve gerekirse bazı yasalar önereceğini vurguladı.

Elektronik platformların, internet üzerinden yasadışı içeriği önleme, tespit etme ve kaldırma konularında geçtiğimiz Eylül ayında ele aldıkları yönerge ve ilkeler de bugün toplantı sırasında yayınlanacak.

DEAŞ terör örgütü, bir süredir Avrupa genelinde ve dışında propagandalarını ve düzenlenecek eylemler için yaptıkları örgütlenme çağrılarını sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, DEAŞ’ın aldığı yenilgilerin, örgütün temizlendiği anlamına gelmediğini açıkladı. Kerchove, örgütün etkisinin internet platformları üzerinde devam edeceğine dikkat çekerken, o dönemde bir Belçika basın organına ‘DEAŞ’ın hızla geri çekildiğini’ fakat sanal alemde de o derecede yayılabileceğini söylemişti. Bu bağlamda Avrupa’nın uygun cevaplar hazırlaması gerektiğini kaydeden koordinatör, internet üzerinden DEAŞ’ın ‘Sanal Halifelik’ ilan edebileceğine dair uyarıda bulundu. 2007 yılından bu yana AB terörle mücadele koordinatörlüğü görevini üstlenen Kerchove, DEAŞ ve El Kaide arasında bir çeşit bağlantı olduğunu ve bu örgütlerden yeni bir terör grubu oluşabileceğini vurguladı. Kerchove, internet üzerinde reklam alanının azaltılması, şiddet yanlısı radikallere karşı söylemlerin geliştirilmesi ve korumacılık alanında yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Gilles de Kerchove, DEAŞ’ın internet aracılığıyla yeni üyeler kazandığını, ardından bu unsurların evlerinde patlayıcı madde ürettiği uyarısında bulundu.

E-Ticaret devi Amazon’un bir çalışanının, geçtiğimiz Ağustos ayında bomba yapımı için madde satın alınmasına yardım ettiğinden şüphelenilmesinin ardından, siteye yönelik başlatılan soruşturma sonrasında şirketin internet üzerindeki ilgili sayfasının kapatıldığı belirtildi. İngiltere’de yayın yapan Kanal 4 televizyonu ise, Londra metrosunda yaşanan bombalı saldırının ardından internet üzerinde, şirketin patlayıcı madde yapımında kullanılan bazı ürünlerin reklamını yaptığını duyurdu. Amazon ise, şirketin soruşturulması sırasında polis ile işbirliği yapmaya devam edeceklerini belirtti.