Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Kuzey ve Güney Kore görüşmeleri, ‘aileler’ konusunu da kapsayacak! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuzey ve Güney Kore arasında 2 yıl sonra gerçekleşen ilk üst düzey görüşmesinde “1950- 1953 Kore Savaşı’nda ayrılan ailelerin yeniden görüşmesi” konusunu ele alınması bekleniyor. Koreli aileler konusunu Seul yönetimi gündeme getirecek.

Aralık 2015’ten bu yana ilk kez aynı toplantı masasına oturacak komşu iki ülke, geçtiğimiz hafta görüşmenin Kore Savaşı’nı durduran ateşkesin imzalandığı sınır köyü Panmunjom’da düzenlenmesine karar verdiklerini açıklamıştı.

Kore Savaşı milyonlarca aile birbirlerinden ayırdı

Görüşmelerde, Pyongyang’ın gelecek ay Güney Kore’nin Pyeongchang kentinde düzenlenecek Kış Olimpiyatları’na katılması konusu üzerinde durulacak. Ancak heyetler, diğer konuları da görüşme fırsatı yakalayacak. Güney Kore merkezli Yonhap haber ajansının aktardığına göre, Birleşme Bakanı Cho Myoung-gyon, “Ayrı aileler konusunun da ve askeri gerginliği giderme yollarını görüşmeye hazırlanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Yarımadayı bölen Kore Savaşı sırasında milyonlarca aile birbirlerinden ayrıldı. Çoğu ise akrabalarıyla tekrar görüşme fırsatı bulamadan hayatını kaybetti.

Çatışmalar, barış anlaşmasından ziyade bir ateşkes ile sonuçlandı. Öyle ki iki ülke hala teknik açıdan bir savaşın içerisinde. Bu nedenle Güney ve Kuzey Kore arasında sınırlar, mesajlar ve telefon görüşmeleri aracılığıyla iletişim yasaktır.

2 yıl sonra ilk üst düzey görüşme

2000 yılında iki ülke arasında gerçekleşen tarihi bir zirve sonrasında aile toplantılarını başlatma kararı alındı. Bu bağlamda yılda bir kez görüşme düzenlendi. Ancak iki ülke arasındaki düzenli gerginlikler, söz konusu bu sürecin askıya alınmasına neden oldu. Diyalogların yeniden canlanması ise, yarımadada bozulan atmosferden iki yıl sonra gerçekleşti. Bu iki yıl içerinde Kuzey Kore birçok nükleer ve füze denemesi gerçekleştirdi. Günümüz de Kuzey Kore’nin, ABD topraklarına kadar ulaşabilecek nükleer silah yeteneğine sahip olma konusundaki askeri hedeflerine ulaştığını doğruluyor.

Kuzey Kore lideri zeytin dalı uzatmıştı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, yeni yıl mesajında bu hedefe ulaştıklarını kaydetmiş ve nükleer butonun daima masasında olduğunu vurgulamıştı. Ancak aynı zamanda mesajında, Güney Kore’ye de nadir attığı bir adımla zeytin dalı uzatmış ve Kış Olimpiyatları’na Kuzey Kore’den bir ekip gönderebileceklerini belirtmişti.
Bu bağlamda Seul, 9 Ocak’ta (bugün) Panmunjom’da üst düzey bir görüşme düzenlenmesini önerdi. Aynı şekilde Güney Kore ve ABD, yarımadadaki gerginliğin artmasına neden olan askeri manevralarını olimpiyat oyunlarının sonrasına ertelemeye karar verdi.

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA, bu hafta sonu “İki Kore arasındaki ilişkilerin iyileşmesi konusundaki aktif güçler yabancı değil, Kore halklarının kendileridir. Dış güçlere boyun eğme fikri, ulusu itaatkar kılan ve ruhtan yoksun bırakan bir zehirdir.” açıklamasında bulundu.

Trump: Ben her zaman konuşmaya inanıyorum

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı açıklamada, bu toplantının olimpiyat oyunlarını aşıp daha ileri gideceğini umduğunu belirtmişti. Ayrıca Kuzey Kore lideri Kim ile görüşme konusuna nasıl baktığı sorusuna da “Ben her zaman konuşmaya inanıyorum. Bunu yapardım, sorun yok” yanıtını vermişti. Ancak ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD- Kuzey Kore müzakerelerinin “bir günde” yapılamayacağını belirtmişti.