Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan’da eskiye dayanan Avn-Berri çekişmesinin önemli durakları | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan’da, yeni çıkarılan subayların terfisine ilişkin yasa, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri arasındaki yıllara dayanan gerginliği yeniden alevlendirdi.

Yasa, “Avn dönemi” olarak bilinen 1994 döneminde göreve başlayan subaylarda, terfi önceliği tanıyor. Cumhurbaşkanı Avn, yasanın kendisi ve Başbakan Saad el-Hariri tarafından imzalanmasının ardından yürürlüğe girdiğini belirtirken, Temsilciler Başkanı Berri, eleştirilerini Avn’ı Taif anlaşmasına darbe vurmakla itham etmeye kadar götürdü.

Yasanın yürürlüğe girmesi için Hazine Bakanı Ali Hasan Halil’in de imzası gerekiyor. Ancak, Nebih Berri’nin başkanlığındaki partinin üyesi olan Halil, yasayı imzalamaya yanaşmayarak, terfi önceliği verilen söz konusu subayların çoğunun aynı siyasi çizgiye sahip olduğunu ve orduya hakim olmak istediklerini iddia ediyor.

Avn: Muhalefet yasayı yargıya götürebilir

İki tarafın, yasaya dair karşılıklı açıklamaları devam ederken, Avn, yasaya muhalefet eden taraflara konuyu isterlerse yargıya götürmelerini teklif ederek, yasanın iptaliyle sonuçlansana yargı kararına tamamen saygı duyacağını ifade etti. Berri ise teklife, “Adalet Bakanlığı tarafsız olduğunda biz de yargıya gideriz” cevabını verdi.

Berri ve Avn arasındaki anlaşmazlık yalnızca yeni yasayla sınırlı değil. İki taraf arasında yıllara dayanan gerilimin tarihinde birçok durak var.

Berri-Avn çekişmesi, ilk olarak Berri liderliğindeki Emel Hareketi’nin, 2009 seçimlerinde Ulusal Özgürlük Partisi ile ittifak kurduğunda başlamıştı. O dönem Berri’nin bu adımı Avn tarafından sert eleştirilerle karşılanmıştı.

Görüş ayrılığı derinleşti

Seçimlerden sonra Avn ve Berri arasında petrol ve o dönem kurulması düşünülen Egemenlik Sandığı etrafında büyük bir görüş ayrılığı baş gösterdi. Avn’a yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, görüş ayrılığını derinleştiren kriz ise Avn ve Berri’nin elektrik kurumunda çalışan günlükçüler konusunda anlaşamaması oldu.

İki lider arasında beliren bu görüş ayrılığı nedeniyle yaşanan sonu gelmez grev ve boykotlar, Lübnan’daki elektrik kurumunu çalışamaz hale getirdi. Şirketler ve diğer kullanıcıların elektrik faturalarını ödememeleri üzerine elektrik kurumu personellerine maaş ödeyemez hale gelmişti. Başta eski Temsilciler Meclisi Başkanı Velid Canbolat olmak üzere, birçok arabulucunun girişimlerine rağmen kriz kesin olarak çözülememişti.

Avn ve Berri arasında iletişim kurulunca gerilim yatışmaya ve yerini karşılıklı anlayışa bıraktı. O dönem ortaya çıkan Temsilciler Meclisi’nin geliştirilmesi konusunda iki taraf benzer tavırlar takınınca neredeyse ittifak kurma noktasına geldiler.

Berri’nden Avn sert tepki

Bu yakınlaşmanın sebebini açıklayan Berri, o dönem Değişim ve Islah Partisi Başkanı olan Avn’ın kendisine Hristiyanların Temsilciler Meclisi’ndeki yerini güçlendirme etrafında yapılacak toplantıya katılması yönünde söz vermesi olduğunu ifade etmişti. Ancak, ilerleyen günlerde Avn fikir değiştirince, Berri’nin öfkesi yeniden alevlendi ve iki taraf arasındaki gerilim yeniden tırmandı.

Önümüzdeki Mayıs ayında düzenlenmesi beklenen seçimler öncesi yeni seçim kanununa dair yapılan istişarelerde, Avn ile Ulusal Özgürlük Partisi Cibran Basil arasında yeni bir ittifakın işaretleri görülmeye başlandı.

Seçim kanunda uzlaşma sağlandı

Avn, Berri’yi, Hristiyanların temsiliyetine zarar veren ve devlet içinde belli bir taifenin hakimiyetine artırmasına neden olacak yasa tasarıları teklif etmekle suçlarken, Berri ise Avn’ı, ulusal çıkarları gözetmeyen mezhepçi yasalar teklif etmekle itham ediyor. Bu arada birçok yasa karar aşamasında iptal oldu zira bir tarafın teklif ettiği kanun tasarısı ne olursa olsun diğer tarafın kesin muhalefetiyle karşılaşıyordu. Lübnan’daki siyasi taraflar arasında uzun süren istişareler sonrası nihayet bugünkü seçim kanunu üzerinde uzlaşmaya varıldı.

Avn ve Berri arasındaki güvensizlik her geçen gün artıyor

Berri ve Avn arasındaki hikayeyi daha ilginç kılan şey ise iki liderinde teoride aynı siyasi ideolojiye sahip olmaları ve partilerinin aynı koalisyon (8 Mart Koalisyonu) içinde olması. Lübnan’da artık bütün gözler önümüzdeki Mayıs ayında yapılacak parlamento seçimlerinde kimlerin kimlerle ittifak kuracağına çevrilirken Avn ve Berri arasındaki güvensizlik her geçen gün artıyor.