Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Boko Haram, Nijerya’nın kuzeydoğusunda 20 oduncuyu öldürdü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Boko Haram terör örgütü, Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Maiduguri’da odun toplayan 20 kişiyi öldürdü. Yerel bölge sakinlerinin ve güvenlik güçlerini destekleyen milislerin AFP’ye yaptığı açıklamaya göre kanlı saldırı pazartesi günü motosiklet üzerindeki silahlı kişiler tarafından odun toplayanlara ateş açılmasıyla gerçekleşti.

Nijerya’daki güvenlik güçlerine destek veren milislerin lideri İbrahim Leyman, AFP’ye verdiği demeçte “20 kişiyi öldürdüler. Kayıp olan 15 kişinin saldırganlar tarafından kaçırıldığını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Saldırıda kardeşi ölen bir bölge sakini, 30 Aralık’ta aşırılık yanlısı örgütün, Maiduguri’ye yaklaşık 20 km uzaklıktaki bir köyde de 25 kişiyi öldürdüğünü bildirdi.

Boko Haram şiddetinin önüne geçilemiyor

Boko Haram terörü Nijerya’da 20 bin kişinin ölümüne ve 2,6 milyon kişinin de göç etmesine neden oldu. İsyancı grup, son aylarda askeri ve sivil bölgelerin yanı sıra ülkenin kuzeyindeki uzak köylerde de saldırılarını artırdı. Boko Haram, odun tüccarlarını Nijerya ordusuna ve destekçilerine casusluk yapmak ve bilgi aktarmakla suçluyor.

Terör örgütü geçten ağustos ayında Maiduguri’ye 40 km uzaklıktaki bulunan bir diğer köyde yaşayan 3 odun tüccarını güvenlik güçlerinin ajanı olmakla suçlamış ve başlarını kesmişti. Nisan ayında ise Maiduguri’ye 10 km uzaklıktaki Kayamala köyünde odun toplayan 8 kişiyi öldürmüştü.

Boko Haram’ın kaçırdığından şüphelenilen 31 oduncu ise 3 Ocak’tan bu yana kayıp. Boko Haram örgütü lideri Ebubekir Şekau 2 Ocak’ta, Nijerya güçlerinin zayıfladığına işaret eden bir video yayınlamıştı.

Yerel milis kaynakları AFP’ye yaptığı açıklamada, Nijerya ordusunun ülkenin kuzeydoğusundaki Gamburo’da Kamerun sınırından Borno eyaletine geçmeye çalışan ve üzerlerinde patlayıcı olan 3 genç kızdan ikisinin öldürdüğünü ve birini de gözaltına aldığını açıkladı.

Kaynaklar, patlayıcı yeleği giyen üç genç kızın sabah saatlerinde Gamburo üzerinden şehre ulaşmaya çalıştığını belirtildi. Orduyu destekleyen yerel milislere bağlı Ömer Keşala, askerlerin genç kızlardan patlayıcılarını çıkarmalarını istediğini, ardından çıkartmayı reddeden iki genç kızı öldürdüğünü aktardı.

Boko Haram’ın Borno eyaletinin Gamboru kasabasındaki camiye geçen Çarşamba günü düzenlediği intihar saldırısında 14 kişi ölmüştü. Boko Haram’ın Nijerya hükümetine karşı 8 yıldır yürüttüğü terör eylemleri üç komşu ülkeye, Nijer, Çad ve Kamerun’a da sıçramış durumda.