Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Esed rejimine bağlı güçler, yeniden Ebu Zuhur’a doğru ilerleyişe geçti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Esed rejimine bağlı güçler, muhaliflerin son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılar sonrası duran İdlib’deki ilerleyişine yeniden başladı. Muhalifler son 24 saatteki saldırılarında rejim güçlerinin daha önce ele geçirdiği 17 köyü geri alırken, rejim güçleri dün Rusya’ya ait savaş uçaklarının desteğiyle yeniden başlattığı saldırılarla bazı köyleri yeniden ele geçirerek, Ebu Zuhur askeri havaalanına doğru ilerleyişini sürdürdü.

Almanya Haber Ajansı’na (DPA) göre, Rusya ve Esed rejimine ait savaş uçaklarının yoğun bombardımanı nedeniyle dün İdlib ve Hama kırsalında cuma namazları kılınamazken, İdlib’in kuzey kırsalındaki Kefr Zeyte kasabasında bir cami, İdlib’in güney kırsalında ise bir okul savaş uçaklarının bombardımanına hedef oldu. Haberde, ayrıca, rejim güçleri ve Rus savaş uçaklarının, muhalifler tarafından Perşembe günü kontrol altına alınan İdlib’in Um Halahil ve Um Zerzuna köylerine yönelik yoğun bombardıman gerçekleştirdiği aktarıldı.

ÖSO Yetkilisi: Rejim ele geçirdiği yerleri koruyamaz

İdlib’de bulunan bir Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yetkilisi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Esed rejimi ve müttefiklerinin İdlib kırsalında devrimciler tarafından özgürleştirilen kasaba ve köyleri yeniden ele geçirmesinin temel sebebi savaş uçaklarının bölgeye yönelik yoğun bombardımanıydı” dedi.

Rejim güçlerinin sahada ilerlemesine karşın ele geçirdiği yerleri korumaya gücünün yetmeyeceğini belirten ÖSO yetkilisi, “Esed rejimi, ele geçirdiği bölgeleri elinde tutmasına yetecek savaşçı gücüne sahip değil. Rejimin sahada ilerlemesinin temel nedeni sahip olduğu hava gücü ve Rusya’nın yoğun hava desteğiydi. Rusya ve Esed rejiminin yoğun hava saldırılarıyla izlediği yakıp yıkma politikası, rejimin kara unsurlarına ilerleme fırsatı veriyor” ifadelerini kullandı.

SOHR: Rejim güçleri yeniden ilerleyişe geçti

Öte yandan, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Esed rejimine bağlı güçlerin, İdlib’in güneydoğu kırsalındaki stratejik Ebu Zuhur askeri havaalanına doğru ilerleyişini, muhaliflerin 24 saatlik karşı saldırısından sonra yeniden başlattığını bildirerek, rejim güçleri ile muhalif gruplar arasındaki çatışmaların Ebu Zuhur askeri havaalanının doğu ve güneyinde yoğunlaştığını aktardı. Rejime bağlı güçlerin bölgedeki 3 köy yeniden ele geçirdiğini kaydetti.

ÖSO gruplarından Ceyşu’l Nasır Sözcüsü Muhammed Reşid ise Reddu’l Tuğyan Operasyon Odası Komutanlığı çatısı altında ortak operasyon yürüten muhalif grupların, rejim güçlerinin Ebu Zuhur askeri havaalanına yönelik ilerleyişini durdurmaya devam ettiğini bildirdi.

Bölgedeki çatışmalara ilişkin Şarku’l Avsat muhabirine bilgi veren Reşid, ÖSO kuvvetlerinin rejim güçlerine karşı aralıksız bir direniş göstererek Ebu Zuhur askeri havaalanı çevresinden uzaklaştırdığını dile getirerek, “ÖSO gruplarından Ceyşu’l Nasır, Ceyşu’l Nuhbe, Özgür İdlib Ordusu, Feylak-i Rahman gruplarının oluşturduğu Reddu’l Tuğyan Operasyon Odası’na, Ahrar’uş Şam, Ceyşu’l İzze, Nureddin Zengi ve Ceyşu’l Ahrar gibi muhalif grupların da destek verdiği çatışmalarda, rejim güçlerinin Ebu Zuhur askeri havaalanını kuşatma girişimi şuana kadar durduruldu” şeklinde konuştu.

ÖSO kuvvetlerinin, İdlib’in güneyindeki çatışmaların ana hattı üzerinde bulunan 17 köyü rejim güçlerinden geri alarak, rejime ait çok sayıda askeri mevziyi imha ettiğini ve çok sayıda ağır silahı ele geçirdiğine dikkat çeken Reşid, saldırının temel hedefinin Esed rejimine bağlı güçlerin ilerleyişini durdurmak ve rejim militanlarını Ebu Zuhur askeri havaalanı çevresinden uzaklaştırmak olduğunu ancak ÖSO gruplarının savaş uçaklarının yoğun bombardımanı nedeniyle bölgeden çekilmek zorunda kaldığını kaydetti. Muhalif savaşçıların çatışmalarda 16 rejim militanını esir aldığını sözlerine ekledi.

Rusya Savunma Bakanlığı: Hmeymin üssüne saldıran terörist grup öldürüldü

Rusya Savunma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, Suriye’deki Rus kuvvetlerinin, 31 Aralık günü Hmeymim ve Tartus askeri üslerine dronelerle saldırı düzenleyen milis grubun tamamını öldürdüğünü ve İdlib’de muhaliflere ait bir drone merkezini imha ettiğini bildirdi.

31 Aralık’taki saldırıyı düzenleyen militanlara yönelik Rusya Özel Operasyon Kuvvetleri tarafından operasyon düzenlendiğini belirten bakanlık, “Operasyonun nihai aşamasında İdlib’in batı sınırı yakınında sabotaj grubunun konuşlandığı yer tespit edildi. Teröristlerin otobüse binmek üzere tesise gelmesinin ardından militan grubunun tamamı imha edildi” ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından, konuya ilişkin olarak, daha önce yapılan bir açıklamada, 31 Aralık 2017’de havanın kararması sonrası Suriye’nin Lazkiye kentinde yer alan Hmeymim hava üssüne bir grup militanın havan topu saldırısı düzenlemesi sonucu 2 Rus askerin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Suriye’deki militanların 6 Ocak gecesi Hmeymim ve Tartus üslerine 13 silahlı insansız hava aracıyla (İHA) saldırı girişiminde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu girişimlerin Rus hava savunma araçlarıyla başarısızlığa uğratıldığı vurgulanmıştı.

Açıklamada, Rus uzmanların bu teknolojileri teröristlere temin edenler ile el yapımı patlayıcılar için kullanılan karışımların tipi ve menşeini belirlemek için çalışma yürüttüğünü kaydedilmişti.