Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Husiler iki ‘Haşd’ kabilesi liderini serbest bıraktı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Darbeci Husi milisler, eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in 2 Aralık’ta halkı Husilere karşı ayaklanmaları çağrısına katılmakla suçlayıp, tutukladığı iki önde gelen kabile liderini ve taraftarlarını dün serbest bıraktı.

Milislerin, Haşd kabilesinden tutukladığı lider, Halk Kongresi Partisi lideriyken, darbe hükümetinin haberleşme bakanı olmuş ve Salih’in ölümünden sonra intifadayı desteklemek suçuyla örgüt gözaltına almıştı. Diğer tutuklu lider ise eski Cumhurbaşkanıyla yakın ilişki içinde olan bir kabile lideri.

Yemen resmi haber ajansı SABA’nın haberine göre, Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Salih yanlıları tarafından kurulan “Yüksek Siyasi Konsey”in başkanı Salih El-Samad, dün Haşd kabilesinin ileri gelenlerini başkent Sana’da ağırlamış ve Şeyh Mahmud Celidan ve Şeyh Mabhus El-Meşrıki’nin serbest bırakılmasını emretmişti.

Öte yandan Arap ve Yemen haber siteleri, Husilerin, Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Muhsin El-Ahmar’ın oğullarının tutukladığını bildirdi. Sana’daki kaynaklar, Husi milislerin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ahmar’ın evine baskın düzenlediğini, oğlunu ve onlarca korumasını kaçırdığını söyledi. Ancak haberleri onaylayan resmi bir açıklama gelmedi, Husi milislerde bu yönde bir haber yayınlamadı.

Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in öldürülmesinin üzerinden 40 gün geçmesinin ardından bir grup kadın ise dün Sana’da gösteri düzenlendi. Gösteride darbeci Husi milislerin eylemleri kınandı.

Sana’nın merkezinde bulunan Tahrir Meydanına çıkan kadın göstericiler, Husi ihlallerine tepki olarak “sivil itaatsizlik” çağrısında bulundu. Kadın göstericiler, aynı zamanda Salih’in cesedini teslim edilmesini talep etti.

Gösterinin bastırılmasını, Milislerin “Zeynebiler” adlı kadın güvenlik güçleri üstlendi. Göstericilere karşı elektrik kabloları kullanılmasının ardından çok sayıda kadın yaralandı. Gösteride bulunan aktivistler, birçok kadının dövüldükten ve hakaret edildikten sonra en az 10 göstericinin tutuklandığını ve birçok yaralı olduğunu aktardı.