Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Japonya: Batan İran petrol tankeri son yılların en kötü deniz felaketine neden olabilir | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Çin medyası ve Japon yetkililer, İran petrol tankerinin Doğu Çin Denizi’nde yanarak batmasının ardından 16 kilometrelik bir alana petrol yayıldığını duyurdu. Bunun son yıllarda görülen türünün en büyük felaketi olduğu vurgulandı.

Deniz yüzeyindeki petrolün günden güne yayılmaya devam ettiğinin belirtildiği açıklamada Çin merkezli televizyon kanalı CCTV, balık ve kuş türleri yönünden zengin olan bölgenin deniz ekosistemine yönelik kaygıların arttığı kaydedildi.

CCTV, petrol temizleme çabalarının devam ettiğini, arama kurtarma çalışmalarının ise sona erdiğini bildirdi. 6 Ocak’ta Hong Kong bandıralı CF Crystal yük gemisiyle çarpıştıktan sonra yanmaya başlayan ve 1 milyon varil petrol taşıyan tanker, pazar günü geç saatlerde batmıştı.

Kazanın, 1991 yılında Angola kıyılarında 260 bin ton petrolün çevreye yayılmasının ardından görülen en büyük petrol felaketine neden olduğu kaydedildi.

Japon sahil güvenliği bugün yaptığı açıklamada geminin battığı bölgeden halen duman yükseldiğini ve kaybolan mürettebat için arama botu ve uçak gönderildiği kaydedildi.

Şinhua Haber Ajansı, Çin kurtarma ekibinin cumartesi günü tankerden iki ceset çıkardığını ve kimlik tespiti için Şanghay’a gönderildiğini bildirdi. Ayrıca geminin kara kutusunun da cumartesi günü gemiden alındığı bilgisini verdi.

İranlı yetkililer, kazanın ardından 30’u İranlı, 2’si Bangladeşli olmak üzere toplam 32 kişilik mürettebatın öldüğünü açıkladı. Tankerin taşıdığı petrolün yanı sıra yakıtının da denize sızması endişeleri artırdı.

Gemi yakıtları en kötü petrol türü olarak biliniyor. Zira her ne kadar petrol zehirli bir madde olsa da yanma oranı daha az. Ancak kondens, yani yoğunlaştırılmış petrol kokusuz ve renksiz olduğundan yayılmasını engellemek ve temizlemek çok daha zor. Bu durumun denizdeki türlerinin ciddi oranda zarar görmesine neden olabileceği ifade ediliyor.