Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Dünyanın en depresif gününü geride bıraktık | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bu makaleyi okuyorsanız, tebrik ederiz çünkü yılın en depresif gününü geride bıraktınız.

İngiliz Psikolog Cliph Arnal’a göre, yılın en depresif günü olarak bilinen ‘Mavi Pazartesi’, bu yıl 15 Ocak gününe rastladı.

Dünya’daki yeni yıl kutlamalarından sonra milyonlarca insan günlük işleri ve normal hayatlarına geri dönüyor. Güzel bir rüyadan uyanan insanlar, gerçek bir kabusa giriyor.

Cardiff Üniversitesi Psikoloji Profesörü Cliph Arnal, 2005 yılında, bu görüşten hareketle Ocak ayının Pazartesi ve Salı günlerinin, yılın en depresif günleri olduğu sonucuna vardı.

Arnal’ın yılın en depresif günü olarak bu günleri seçmesinin sebepleri, bilimsel açıklamaya ihtiyaç duyan sebepler değil. Arnal’a göre hava durumu, borçlar, yılbaşından geçen günlerin ve borçlarımızı ödeyemediğimiz günlerin sayısı bu sebeplerin arka planları arasında sayılabilir.

Dünyanın değişik ülkelerindeki aktivistler, Twitter aracılığıyla Pazartesi ve Salı günlerinden ne kadar nefret ettiklerini dile getiriyor. Jan Piero adlı bir kullanıcı, Twitter aracılığıyla paylaştığı mesajda, “Bugün uyandım ve işe gitmeye gücüm yok. Ruhumun yorgunluğunu hissettim ama bugünün yılın en depresif günü olduğunu bilmiyordum. Bugünün en depresif gün olduğu doğru galiba” cümlelerini kullandı. İngiltere’nin Manchester United kulübünün resmi Twitter sayfasında ise şu mesaj dikkat çekti, “Bugün en depresif gün… Ama durum hiçte öyle görünmüyor.” Kulübün sosyal medya yetkilileri, bu mesajı, Manchester United’ın Stock City maçından 3-0’lık galibiyetle ayrılmasından sonra yazmıştı.

Almanya’nın ünlü otomobil şirketi BMW de, resmi sosyal medya hesabı aracılığıyla, üzerinde ‘Mavi Pazartesi’nin hayallerini engellemesine izin verme’ yazılı bir otomobil fotoğrafı paylaştı.

Kanada Emniyeti’nin resmi sayfasında ise, “Kanada’da depresyonda olan 1 milyondan fazla genç yaşadığını biliyor musunuz?” mesajını paylaştı.

Ocak ayının Pazartesi ve Salı günleri, İngiltere’de de büyük bir ün kazandı. Ülkede bugünlere özel kampanya ve sergiler düzenlenirken, şirketler, depresyon yaşayan İngilizlere destek olmak için bedava yemek dağıtıyor.

Akıl sağlığıyla ilgili ABD’li şirketlere göre, ‘Pazartesi ve Salı günleri’ kavramının bilimsel araştırma alanlarıyla hiçbir ilgisi yok. Şirketlere göre, “Depresyona girenler, depresyonun herhangi bir tarihle alakasının olmadığını biliyor.”

Depresyona karşı spor yaparak mücadele edilmesi tavsiyesinde bulunan sağlık şirketleri, depresyona karşı arkadaşlar ve aile ile vakit geçirmenin önemine dikkat çekerken, özellikle bugünlerde umutsuzluğa düşmenin önüne geçmek için ailelerle vakit geçirmeyi tavsiye ediyor.