Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BAE, Katar’ın ihlallerine karşı harekete geçti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar’a ait savaş uçaklarının Bahreyn’e sefer düzenleyen bir BAE yolcu uçağını taciz etmesi üzerine Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) şikayette bulunulacağını açıkladı.

BAE Sivil Havacılık Kurumu Genel Müdürü Seyf el-Suveydi, konuya dair, Reuters’a yaptığı açıklamada, Katar’ın hava sahasının kullanımını düzenleyen Uluslararası Şikago Sözleşmesi’ni ihlal ettiği yönünde şikayette bulunacaklarını bildirdi.

Suveydi, Katar’a ait 2 savaş uçağının, önceki gün, Bahreyn’e sefer düzenleyen bir BAE yolcu uçağı etrafında iki kez tehlikeli uçuşlar gerçekleştirdiğini ve yolcuların savaş uçaklarını gördüğünü söyledi.

Söz konusu olayın açıkça uluslararası anlaşmanın ihlali olduğuna işaret eden Suveydi, Katar savaş uçaklarının Bahreyn kontrolündeki hava sahasında söz konusu uçuşları gerçekleştirdiğini aktarırken, yolcu uçağının Katar hava sahasına girip girmediğine dair bilgi vermedi.

Bahreyn radarlarının, Katar savaş uçaklarının Doha’dan kalkış yaparak olay sonrası yeniden Doha’ya döndüğünü bildirdiğini söyleyen Suveydi, söz konusu uçakların, birçok Arap ülkesi tarafından kullanılan Miraç tipi savaş uçakları olduğunu sözlerine ekledi.

“Yolcu uçaklarımızın korunması için çeşitli alternatiflerimiz var”

Suveydi, ICAO’nun önceki yaşanan olayın tekrarlanmasını engelleyeceğine inancının tam olduğunu bildirdiği açıklamasında, BAE’nin tedbir amaçlı uçuş rotasını değiştirme seçeneği üzerinde durduğunu kaydetti. Gazetecilerin, bundan sonraki uçuşlarda, savaş uçaklarının yolcu uçaklarına refakat etmesini düşünüp düşünmedikleri sorusuna, “Yolcu uçaklarımızın korunması için çeşitli alternatiflerimiz var” cevabını verdi.

BAE Sivil Havacılık Kurumu, daha önce yaptığı açıklamada, Bahreyn’in başkenti Manama’ya giden Emirliklere ait bir yolcu uçağının, Katar savaş uçakları tarafından taciz edildiğini, bunun yanı sıra Bahreyn Uluslararası Havaalanı’na iniş sırasında ikinci bir yolcu uçaklarına daha Katar tarafından aynı şekilde müdahale edildiğini bildirmişti.

Kurum tarafından yapılan açıklamada, bu durumun ‘sivil havacılığın güvenliğine yönelik kasıt ve tehlikeli bir ihlal olduğu kadar, uluslararası hukuk ve anlaşmaların da apaçık ihlali’ olduğu belirtilerek, sivil havacılığın güvenliğini sağlamak için gerekli tüm yasal tedbirlerin alınacağı belirtilmişti.

Manama’ya giderken, Katar savaş uçakları tarafından taciz edilen yolcu uçaklarında 277 yolcunun bulunduğuna dikkat çeken kurum, BAE’nin yolcuların güvenliği için gerekli bütün icraatları yapacağını belirterek, ICAO ve diğer ilgili kurumlarda gerekli girişimlerde bulunacağını ifade etmişti.