Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Macron, Avrupa göç dosyasını eleştirdi! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün, Kuzey Fransa’daki göç krizinin simgesi haline gelen Calais liman kentine yaptığı ziyarette Avrupa Birliği’nin (AB) sığınma politikasına sert eleştirilerde bulundu.

Macron, Calais’teki güvenlik güçlerine yönelik uzun bir konuşma yaparken, hiçbir zaman Calais’te yeni bir kamp kurulmasına izin vermeyeceklerini açıkladı. 2016’nın sonunda dağıtılan mülteci kampına atıfta bulunan Macron, “Calais İngiltere’nin gizli arka kapısı değil. Bu noktada çok net söylemek istiyorum; Hiçbir şekilde burada yasadışı şebekenin gelişmesine izin vermeyeceğiz. Hiçbir şekilde burada bir kamp ve yasadışı işgal de olmayacak” açıklamasında bulundu.

“Boşluklar ve uyum eksikliği var”

Konuşmasından önce bölgede bulunan bir mülteci kabul merkezini ziyaret eden Macron, Avrupa göç politikasına da sert eleştirilerde bulunarak, politikada ‘boşluklar ve uyum eksikliği’ olduğunu belirtti.

Macron, AB’ye ilk ayak bastıkları topraklarda sığınma talebi yapma zorunluluğu getiren Dublin sistemini de eleştirirken, “Dublin sistemi, mevcut sistemle çelişiyor” dedi.

Hükümet ise, çoğunluğunu Afrika Boynuzu’ndan (Etiyopya, Eritre) ve Afganistan’dan gelenlerin oluşturduğu 350 ila 500 göçmenin varlığından bahsediyor.

Diğer taraftan Macron’un bu ziyareti, göç politikası ve sığınma hakkında reform projesi konusundaki eleştiriler çerçevesinde gerçekleşti.

Ziyaret, İngiltere Başbakanı Theresa May ile Fransa-İngiltere zirvesinden iki gün önce gerçekleşirken Macron, May ile bu konuda ortak işbirliğini görüşeceğini kaydetti. Bu bağlamda İngiltere’nin kampların artışı ve belirli sayıda göçmen konusunda Calais’e yardım etmesi çağrısında bulunuldu.

Macron, yaşça küçük göçmenler dosyasında da ‘daha iyi yönetim’ gereksinimini vurgularken, ‘Calais’teki güvenlik işbirliğini güçlendirme’ ve ‘bölge için önemli projeleri desteklemek husunda bir fon kurma’ çağrısında bulundu. Devletin, mültecilere gıda dağıtımı sorumluluğunu üstleneceğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl Fransa, yüzde 13,7 oranında bir artışla 262 göçmene oturum izni verdi. Yasadışı yabancıların sınır dışı edilme oranı ise yüzde 14,6’ya ulaşırken, 14 bin 859 kişi de zorla sınır dışı edildi.

Calais, İngiltere’ye geçmek isteyen yüzlerce mültecinin ana güzergahı olarak biliniyor.