Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Gine’de Suudi vaizin öldürülmesi ile ilgili gözaltı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Gine makamları, Gine ve Mali arasındaki sınıra uzak bir bölgede Suudi Arabistanlı vaiz Abdulaziz el-Tuvaijri’nin suikastına karışmakla suçlanan şüpheliler gözaltına alındı. Suudi vaizin naaşı ise başkent Konakri’ye gönderilerek Suudi Arabistan’a nakledildi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, silahlı kişiler Suudi vaizi, evine gitmek için bindiği bir vatandaşın motosikletindeyken pusuya düşürdüler. Suudi vaiz saldırı sonrası hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetti. Hastane kaynakları tarafından yapılan açıklamaya göre Tuvaijri’nin göğsünde iki mermi bulunduğu belirtildi.

Saldırı, bölgedeki en büyük yerleşim yeri olan Kankan ile Fildişi Sahili sınırına yakın Karavani şehri arasında yer alan Kantipalandugu köyünde meydan geldi.

Fransız sömürgesinin girmesinden önce birkaç krallık ve emirliğin bulunduğu bu bölge “Üst Volta” olarak biliniyor. Eski Afrika dinlerini benimseyen Donzu kabilesinden bir grup geleneksel balıkçının Suudi vaizin yaptığı bir konuşmadan hoşnut olmamaları sebebiyle Suudi vaizi öldürmüş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Gine sivil toplum örgütleri, İran’ın Gine’de mezhep çatışması altında kendi etki merkezlerini yaratma girişimlerine ilişkin sinyallerini vermişti. Bu uyarılar hakkında sessizliğini koruyan resmi makamların İran’ın siyasi mesajlarını desteklediği düşünülüyor.

Batı Afrika bölgesindeki İran elçiliklerinin oynadığı rol, İran’ın siyasi projesini yürüterek dini etki yarattığı biliniyor. İran’ın bu etkileri Nijer, Fildişi Sahilleri ve Gine de dahil olmak üzere birçok Afrika ülkesinde artış gösterdi.

Batı Afrika, bu ülkelerdeki silahlı terör örgütlerinin saldırıları nedeniyle güvenlik tehdidi yaşayan yerler arasında. Hükümet orduları, eğitim eksikliği ve zayıf askeri yetenekler nedeniyle bu grupların saldırılarını durdurmakta güçlük çekiyor.

Daha önce de, Ağustos ayında Burkina Faso’da görev yapan iki Kuveytli vaiz, El-Kaide tarafından Mağrip’te gerçekleştirilen bir saldırıda öldürülmüştü. Saldırı Ouagadougou şehrinde bir Türk restoranında meydan gelmiş ve olayda 18 kişi hayatını kaybetmişti.

Suudi Arabistan, Afrika’nın orta bölgelerinde teröre karşı mücadele eden ülkelerin başında geliyor. Bu mücadele, Afrika ülkelerinde terörist gruplara karşı askeri operasyonlar yürütmek üzere oluşturdukları ortak bir askeri gücün finansmanına büyük bir katkıyı içeriyor.

Suudi Arabistan, 423 milyon euro olan tam askeri güce 100 milyon dolarlık katkı yaparken AB, 50 milyon Euro, ABD ise 50 milyon dolarlık bir katkıda bulundu.