Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Afganistan’la bağlantılı terör davası Almanya’da devam ediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Iraklı Jabbar V.’nin terör suçlarından tutuklandığını duyurdu. Jabbar’ın Irak’ta da aynı suçlamayla iki ay gözaltında tutulduğunu belirtti. Frankfurter gazetesi, Karlsruhe’deki Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada suçun Jabbar’ın Almanya’daki aşırılık yanlıları ile iletişime geçmesiyle kanıtlandığını bildirdi.

Jabbar’ın 2016’da, terör suçuyla yargılanan Iraklı Ahmed Abdulaziz Abdullah’ın (Ebu Velaa) oluşturduğu terör örgütünün Hildesheim’deki toplantılarına katıldığı belgelendi. Abdullah, Federal Savcılık tarafından Almanya’da DEAŞ’ın üst düzey yetkililerinden biri olmasının yanı sıra 15 genci terör örgütü saflarında savaşmak için Irak ve Suriye’ye göndermekle suçlanıyor.

Jabbar V’nin savunma avukatı Mark Yudet, müvekkilinin Hildesheim’de Almanca konuşan Müslüman topluluğundaki Ebu Velaa’nın konferasına katıldığını itiraf etti. Avukat, Güneybatı Radyo Ajansı’na yaptığı açıklamada müvekkilinin Almanya’ya yeni geldiğini, daha önce Kuzey Irak’ta yaşadığını ve bakalorya sınavını orada verdiğini söyledi. Ayrıca müvekkilinin topluluğun radikal fikirleri empoze etme amacının olduğunu anlamasının ardından grupla ilişkisini kestiğini kaydetti.

Jabbar, Karlsruhe’deki Schlossplatz saldırısının hazırlanması ile ilişkisi olduğu şüphelerinin artmasından sonra 20 Aralık’ta gözaltına alınmıştı. Savaş suçu işlediği gerekçesiyle 2 ay gözaltında tutulan Jabbar daha sonra cezaevine gönderildi.

Jabbar, Almanya’ya sevk edilmesinin ardından Irak’taki bir askeri eğitime katıldığının göründüğü bir video kaydı bulundu. Jabbarı’ın Karlsruhe’de ikamet ettiği evin sahibi, zanlının iki hafta boyunca ortada görünmediğini ve ardından belli aralıklarla ortadan kaybolduğunu aktardı. Ev sahibi Güneybatı Radyo Ajansı’na Baden-Württemberg polisinin durumdan haberdar olduğunu ve uzun süre kayıp olan Jabbar’ınIrak’ta gözaltına alındığını kaydetti.

Jabbar’ın eski ev arkadaşları onun Fransızca öğrenmeye başladığını ve Fransa’da yaşamayı planladığını bildirdi. Ayrıca radikal görüşleri benimseyerek ismini Abdullah olarak değiştirdiğini, terörist marşlar söylediğini ve Fransa’da yapılan bir Avrupa Şampiyonlar Ligi müsabakası sırasında terör eylemi planladığını polise bildirdiklerini ifade ettiler.

Radyo, Kamu Güvenliği Departmanı’nın Ekim 2014’te Freiburg’taki radikal örgüt faaliyetlerine katılmasından bu yana Jabbar’ı izlediğini, polisin bir ajanın arkadaşı rolüne girmesiyle kendisiyle iletişime geçmeyi başardığını bildirdi. Söz konusu ajanın Jabbar’ın Karlsruhe’deki Schlossplatz Meydanı saldırısı hazırlıklarına dair rapor vermesinden sobra harekete geçildi.

Federal Savcılık tarafından yapılan açıklamada Jabbar’ın muhtemelen Taliban’a bağlı olduğundan ve 2013 yılında bir polis memuruna suikast suçuna karışmış olabileceğinden şüphelenildiğini bildirdi.

Savcılık 20 yaşındaki gencin suçu işlediğinde 15 yaşında olduğunu ve 2013 yılının başlarında Afganistan’daki Taliban örgütüne katıldığı zamanlarda da bir polis cinayetine ortaklık ettiğini açıkladı.

Canlı bomba eylemi yapmaya zorlanan gencin kaçarak 2013 yılının kasım ayında Almanya’ya geldiği, ardından da mayıs 2017’de tutuklandığı kaydedildi.