Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

‘1,3 milyon Iraklı çocuk evsiz’ | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan açıklamada, DEAŞ ile 3 yıl süren savaşın Irak’ta evinden edilen 2.6 milyon kişinin yarısından fazlasının çocuklardan oluştuğu belirtildi.

Irak hükümeti geçtiğimiz ay, tüm topraklarını DEAŞ’tan temizleyerek zaferini ilan etmişti. Bu zaferin ardından UNICEF, bombardıman ve saldırıların meydana getirdiği kalıcı hasar nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kalan insanların hayatlarını yeniden kurmasının zorlaştığını belirtti.

Reuters Haber Ajansı’nın aktardığına göre, UNICEF Irak Temsilcisi Peter Hawkins, “Çatışma ve yoksulluğun ötesinde yatırım eksikliği yüzünden, Irak’ta 4 milyon çocuğun şu anda yardıma muhtaç olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bağdat’tan Cenevre’de düzenlenen basın toplantısına telefonla bağlanan Hawkins, savaş sonucunda evlerinden edilen 2,6 milyon kişinin yarısının çocuklardan oluştuğunu kaydetti.

UNICEF’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Geert Cappelaer yaptığı açıklamada, “Savaşın birkaç alanda son bulmasına karşın şiddet olayları diğer bölgelerde devam ediyor. Sadece bu hafta Bağdat’ta üç bomba patladı” ifadelerini kullandı.

Cappelaer, “Şiddet sadece çocukları öldürmekle ve onlara zarar vermekle kalmıyor; okulları, hastaneleri, evleri ve yolları tahrip ediyor. Toplulukları bir arada tutan hoşgörü kültürünü ve toplumsal dokuyu parçalıyor” dedi.

Hawkins, UNICEF’in DEAŞ terör örgütüne üye oldukları düşünülen çocuklara da yardım ettiğini ve yurtdışında olanları aileleri ile yeniden bir araya getirmek için çalıştığını açıkladı.

DEAŞ tarafından kontrol edilen Sünni bölgelerdeki sivillerin yerlerinden edilme meselesi, Irak’ın mezhepsel siyasi çatışmasında en tartışmalı nokta haline geldi.

Sünni politikacılar Mayıs ayında yapılacak parlamento seçiminde oy kullanılabilmesi için halkın kasabalarına dönmelerine izin verilmesi konusunda baskı yapıyor.
Başbakan Haydar İbadi de dahil olmak üzere Şii politikacılar, ısrarla seçimlerin 12 Mayıs’ta yapılması üzerinde duruyor. Bunun üzerine ABD, Irak’a seçimlerin zamanında yapılması çağrısında bulunarak seçimlerin ertelenmesi durumunda “tehlikeli bir emsal oluşturacak, anayasayı zayıflatacak ve Irak’ın uzun vadeli demokratik gelişimine zarar verecektir” dedi.