Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Pence, Filistinlilerin boykot ettiği Ortadoğu turuna başlıyor! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ortadoğu turu kapsamında İsrail’e beşinci ziyaretini yapmaya hazırlanıyor. Pence, bu ziyareti kapsamında ‘Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması ve Filistinlilere yardımların sınırlandırılması’ olmak üzere iki önemli siyasi kararı gündeme taşıyacak.

ABD’li yetkililer, Pence’in Mısır, Ürdün ve İsrail turuna başlamak üzere bugün sabah erken saatlerde Washington’dan ayrıldığını açıkladı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ise, söz konusu üç ülkeyle güvenlik meseleleri, terörle mücadele ve İran’ın faaliyetlerine karşı çabalar üzerinde görüşmeler yapılacağı bildirildi.

Öte yandan Filistinliler, İsrail ile bölgede yaşanan gerilime ilişkin ABD yönetiminin aldığı son kararı protesto etmek üzere Pence’in turunu boykot edeceklerini duyurdu.

Associated Press (AP) on yıldır Kongre’de olan Pence’in ABD politikasını ‘Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması ve Filistinlilere yapılan yardımlara kısıtlama getirilmesi’ konusuna iten önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Ajans, Pence’in Ortadoğu’ya bu kez, İsrail’in açık bir destekçisi olarak gideceğini belirtti.

Pence, 2010 yılında Hristiyan Yayıncılık Ağı’yla (CBN) gerçekleştirdiği bir röportajda, “ABD, tabi ki dürüst olmak istiyor. Ancak biz arabulucu olmak istemiyoruz. Arabulucu, bir tarafın yanında yer almaz ve taraflarla eşit olarak görüşür” ifadelerini kullanmıştı.

Filistinliler boykot kararı aldı

ABD Başkan Yardımcısı Mısır, Ürdün ve İsrail’de dört gün boyunca çeşitli toplantılar düzenleyecek. Ziyaret, Başkan Trump’ın geçtiğimiz Aralık ayında “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma” kararının ardından bölgeye ABD’li bir yetkili tarafından yapılan ilk ziyaret olacak. Trump tarafından alınan bu karar Filistinliler arasında öfkeye neden olurken, Filistin halkı ABD Başkan Yardımcısı Pence’in Filistin topraklarını da içerecek ziyaretini de boykot etme kararı aldı. Bu bağlamda AP, Pence’in Trump idaresini Kudüs politikasına yöneltmede önemli bir rol oynadığını belirtti.

Gıda yardımı kesildi

Diğer taraftan Reuters’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan aktardığına göre, BM Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı (UNRWA) öncülüğündeki ‘İşgal Altındaki Filistin Topraklarına Olağanüstü Çağrı’ programı kapsamında ABD, geçtiğimiz ay Filistinliler için söz verdiği 45 milyon dolarlık gıda yardımını karşılamayacak.

Dışişleri Bakanlığı da Salı günü yaptığı açıklamada, Washington’un Filistinliler için sağladığı 65 milyon dolarlık yardımını ‘tekrar gözden geçirmek üzere’ askıya alacağını duyurdu.

Reuters’ın ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’ten aktardığına göre, ABD, geçtiğimiz ay Trump tarafından ilan edilen Kudüs kararını şiddetle protesto eden Filistinlileri cezalandırmak için 65 milyon dolarlık yardımlarını askıya aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Mali Gözlemcisi Eric Hembree, 15 Aralık’ta yayınladığı mesajında ‘İşgal Altındaki Filistin Topraklarına Olağanüstü Çağrı’ programı kapsamında UNRWA Başkanı Pierre Krahenbuhl’a 45 milyon dolarlık yardım sözü vermişti.

Reuters’ın da Perşembe günü yayınladığı söz konusu mesajda, ABD’nin 2018 yılı başlarında bu fonu UNRWA’ya sunmayı planladığı belirtiliyor.

Nauert, Perşembe günü Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir bildiride, “Şuan bu yardımı sağlamayacağız. Ancak bu, gelecekte de sağlamayacağımız anlamına gelmiyor” dedi. ABD’nin görüşlerini hatırlatan Nauert, UNRWA programları kapsamındaki mültecilerin, eskiye oranla fazla olduğunu ve UNRWA’nın reforma ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Bu bağlamda diğer ülkelerin UNRWA’ya daha fazla katkı yapması gerektiğini belirten Nauert, “Diğer ulusların ve halkların bakımından bu bağışlardan sadece ABD’nin sorumlu olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Gıda yardımına dair yayınlanan karara rağmen, Nauert “Biz, dünyanın en cömert ülkesiyiz ve öyle kalmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.