Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Arap Koalisyonu, Yemen’de insani yardım kampanyası başlattı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan öncülüğündeki, Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu dün Yemen’de hava, deniz ve kara yoluyla yaklaşık 1.5 milyar dolar değerinde insani yardım kampanyası başlattığını açıkladı. Bağışlar ve Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım örgütlerinin topladığı yardımların ulaştırılması ile Yemen limanlarının kapasitesinin artırılmasını da kapsayan insani yardım operasyonu çerçevesinde Mareb kentine hava koridoru açılacak.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, konuya ilişkin olarak dün başkent Riyad’da düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin başlattığı insani yardım operasyonunun Yemen’deki sivil halkın yaşantısına olumlu etki edeceğini ifade etti. Operasyonun yalnızca günlük insani sorunları çözmekle kalmayarak hava, kara ve denizden yapılacak hızlı yardımlarla altyapının imarı ve limanların kapasitelerinin artırılmasını da kapsayacağına belirtti. Cubeyr ayrıca “Yemen’deki kapsamlı insani yardım girişimleri, bölgedeki limanları aylık 1.4 milyon tonluk malzeme alabilecek kapasiteye getirecek. Bu kapasite, 2017 yılında aylık 1.1 tondu” dedi.

Suudi Arabistan’ın yardımı 8 milyar dolara ulaştı

Açıklamasında, Arap Koalisyonu’nun Moha ve Mukalla limanlarına iki kaldıraç monte ederek limanların kapasitesini artırmaya çalıştığını belirten Cubeyr, koalisyonun buna ek olarak elektrik ve depo gibi tesisler de kuracağını söyledi. Cubeyr, koalisyon ülkelerinin Yemen’e 900 milyon dolar tutarında insani yardım gönderdiğini, Suudi Arabistan tarafından gönderilen yardımların ise 8 milyar dolara ulaştığını belirtti.

‘Husiler 250 balistik füze saldırısı yaptı’

Suudi Arabistan ordusunun, İran destekli Husi militanlar tarafından Suudi Arabistan topraklarına atılan 91 balistik füze saldırısını engellediğini belirten Cubeyr, Husilerin Yemen topraklarına ise 250 balistik füze fırlattığını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, dün Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ve Ürdünlü mevkidaşı Eymen Saffedi ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Cubeyr ayrıca, Cibuti Uluslararası Yardımlaşma ve Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf ile de bir araya geldi. Yapılan görüşmelerde Suudi Arabistan’ın söz konusu ülkelerle olan ilişkileri ve çeşitli konular masaya yatırıldı.

Riyad’da gerçekleşen görüşmelere ilişkin yapılan açıklamada, Yemen’e gönderilecek insani yardımlar hakkında bilgi verilerek, Yemen’e insani yardımların ulaştırılabilmesi için 17 kara koridoru ile günlük kargo uçuşlarına yönelik hava koridoru açılacağı belirtildi.

Öte yandan, Suudi Arabistan Krallık Divanı Üyesi ve Kral Selman Gıda ve İnsani İşler Koordinatörlüğü Genel Gözlemcisi Dr. Abdullah Rabia, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) BM tarafından yapılan Yemen’e insani yardım çağrısı tutarının yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yardım sözü verdiğini söyledi. Rabia bu yardım hakkında, Arap Koalisyonu’nun diğer üye ülkelerinin ise 500 milyon dolar tutarında insani yardım katkısı sağlayacağını söyledi. Suudi Arabistan’ın, son üç yılda Yemen’e gönderdiği insani yardım miktarının 10 milyar doları aştığını dile getiren Rabia, Kral Selman Gıda ve İnsani Yardım Merkezi’nin, Yemen genelinde 821 milyon tutarında 175 proje gerçekleştirdiğini kaydetti.

Lojistik merkez kurulacak

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Ali Cabir, Yemen’e sağlanacak insani yardımların denetlenmesi için bir lojistik merkezi kurulacağını ifade etti. Ali Cabir, Husi militanların herhangi bir siyasi çözümü reddettiğini, İran’ın ise bölgede nüfuzunu artırmak için uğraştığını sözlerine ekledi.

Konuya dair bir açıklama yapan Arap Koalisyonu Resmi Sözcüsü Turki Maliki ise Hudeyde limanının 30 gün boyunca açık kalacağını ve limandaki müfettiş sayısının artırılacağını bildirdi. Maliki, limanlara insani yardımların getirilmesi için yeşil alan açıldığını ve kara yolundan gelen yardımlar için 17 güvenli insani koridor açılacağını ifade etti.

Maliki, Yemen’de yaşanan insani krizlerin ve kaosun en büyük nedeninin ülkedeki Husi milislerini silahlandıran ve bölgeye yönelik müdahaleleriyle nüfuzunu artırmaya çabalayan İran’ın faaliyetleri olduğunu dile getirdi.