Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan İİT’nin kınama kararını memnuniyetle karşıladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Başkanlığını Kral Selman bin Abdulaziz’in yaptığı Bakanlar Kurulu toplantısında Suudi Arabistan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye devletlerinin Cidde’de yaptıkları olağanüstü toplantıda İran’a bağlı Husi milislerinin geçtiğimiz 19 Aralık’ta gerçekleştirdikleri füzeli saldırıyı kınamaları ve uluslararası toplum kararların ihlal edildiğinin delili olarak kabul etmesini memnuniyetle karşıladı. Söz konusu karar ile üye devletlerin terörizm karşısında Krallığa verdiği destek vurgulandı. Güvenliği ve istikrarı korumak için tüm adımları ve önlemleri ile Suudi Arabistan ile olan dayanışmasını zayıflatmaya çalışan herkese karşı, bu günahkâr saldırganlığa ve onu destekleyenlerle mücadele etmek tüm üye devletlerin görevidir.

İİT toplantısında Krallığın güvenliğine yönelik bir tehlike, tüm Müslüman dünyanın güvenlik ve bütünlüğünün ihlali anlamına geldiği ifade edildi. İran’ın bölgedeki bazı ülkelere gerçekleştirdiği saldırı girişimi kınandı. Ayrıca Kasım 2016’daki Mekke Konferansı’nda Dışişleri Bakanları Konseyi kararları ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal ettiği bildirildi. İran’a mezhepsel çatışmalara yol açacak ve terörist grupları destekleyen finanse eden politikalardan geri durma çağrısı yapıldı.

Oturumun başında, Kral Selman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov’un mesajı ve Irak Çalışman ve Planlama Bakanı Dr. Selman el- Cumeyli’nin ziyareti hakkında kurulu bilgilendirdi.

Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Avad el- Avad, Bakanlar Kurulu’nun, bölgedeki ve dünyadaki son gelişmeleri gözden geçirdiğini belirterek, Yemen’deki son olayların ele alındığını Suudi Arabistan Kralı’nın emirleri kapsamında Yemen Merkez Bankası’na 2 milyar dolar mevduat sağlandığından bahsedildi. Söz konusu yardım ve bağışların Yemen halkının acısını paylaşma ve onlara bir yardım eli uzatma bağlamında gerçekleştirildiğinin altı çizildi. Devlet gelirlerini yağmalayan İran’a bağlı Husi milislerin söz konusu bölgede gerçekleştirdiği ihlaller nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan hakla destek olunduğu vurgulandı.

Bakanlar Kurulu, Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen koalisyon ülkelerinin dışişleri bakanlarının dün Riyad’da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Yemen’deki kapsamlı insani yardım planının duyurusunu memnuniyetle karşıladı. Söz konusu duyuru, koalisyon ülkelerinin 1,5 milyar dolar bağışını ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Yemen için İnsani Yardım Planı’nın yüzde 50’sinden fazlasının 2018 yılında yayınlanmasını içerdi.

Bakan Avad, Bakanlar Kurulu’nun Afganistan’ın başkenti Kabil’de meydana gelen ve bir oteli hedef alan saldırıya yönelik bir kınama yayınladığını belirterek, Suudi Arabistan’ın, terörizm ve çeşitli radikal faaliyetlere karşı dost ve kardeş ülkelerin yanlarında yer aldıklarını yineledi. Kurbanların ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu.

Kültür ve Enformasyon Bakanı, Bakanlar Kurulu Kararı ile Maliye Bakanı ve Zekat ve Gelirler Genel Müdürü Yönetim Kurulu Başkanı’nın yetkilendirmesini onayladığını belirtti. Suudi Arabistan hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hükümeti arasında, gelir ve sermaye vergileri açısından çifte vergilendirmeyi ve vergi kaçakçılığı önlemek, nihai şeklini vermek ve resmi prosedürleri tamamlamak için bir taslak anlaşma imzalandı.

Ayrıca Bakanlar Kurulu, şehit, yaralı, tutuklu ve kayıp kişilerle ilgili fonun değiştirilmesini onaylama kararı aldı.

Ekonomik İşler ve Geliştirme Konseyi’nin tavsiyeleri dikkate alınarak Ulusal Su Stratejisini onaylama kararı verildi.

Ayrıca Kurul, Riyad Diş ve Eczacılık Enstitülerini Riyad el-İlm Üniversitesi adında özel bir üniversiteye dönüştürmeyi kabul etti.