Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye: Afrin operasyonu mülteciler evlerine dönene kadar devam edecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesine yönelik başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu dördüncü gününe girerken Ankara tarafından yapılan açıklamalarda operasyonun son terörist etkisiz hale getirilene ve Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan mülteciler evlerine dönene kadar devam edeceği vurgulandı. Türk topçularının Afrin’deki mevzilere yönelik yoğun bombardımanıyla eş zamanlı olarak Ankara’da da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde düzenlenen operasyona ilişkin bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Türkiye’ye itidal çağrısı yapan ABD’li yetkililer, Türkiye Dışişleri Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile görüşmeler gerçekleştiriyor.

Dün sabah saatlerinden itibaren, Kilis ve Hatay’daki sınır hattında konuşlu topçu birlikleri Afrin’deki YPG mevzilerini top ateşine tutmaya başladı. Bombardıman sesleri Kilis’teki sınır kasabaları ve köylerinden de duyuldu.

Zeytin Dalı Operasyonu’nda ilk şehit

Türkiye’nin Afrin’e yönelik gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında ilk şehit ise dün verildi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada operasyonlarda bir Türk askerinin şehit olduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, konuya dair yaptığı açıklamada, Zeytin Dalı Harekatı’na katılan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin Afrin’deki YPG mevzilerini çökerterek emin adımlarla ilerleyişini sürdürdüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün akşam saatlerinde Beştepe Sarayı’nda gerçekleştirdiği toplantı sonrası yapılan açıklamada da “Zeytin Dalı Operasyonu, Afrin bölgesinin terörist unsurlardan tamamen temizlenmesi ve Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı bölgenin asli halkı olan yaklaşık 3.5 milyon mültecinin güven içinde evlerine dönmesi sağlanana kadar devam edecek” ifadeleri kullanıldı.

Kalın: Türkiye operasyon gerçekleştirdiği bölgelere zulüm götürmez

Kalın, konuya dair yaptığı açıklamada, “Türkiye, operasyon gerçekleştirdiği bölgelere asla zulüm götürmemiştir. Fırat Kalkanı Operasyonu bunun en büyük kanıtıdır” dedi. “İdlib’deki görevimizi bitirdiğimizde bu bölge tamamen güvenli bir bölge haline gelecektir” ifadesine yer verdi.

Suriye’nin kuzeybatısında, muhalif grupların kontrolü altındaki İdlib bölgesinde, gerilimin azaltılması anlaşmasının uygulanması amacıyla Türkiye, İran ve Rusya’ya ait askeri kontrol noktaları bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, Başbakan Binali Yıldırım ve güvenlik yetkililerinin katıldığı yaklaşık yarım saat süren bir toplantıya başkanlık yaptı. Toplantıya katılanlar arasında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Savunma Bakanı Nureddin Canikli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Mit Başkanı Hakan Fidan gibi üst düzey yetkililer de yer alırken Erdoğan, operasyona dair son gelişmeler hakkında bilgi aldı.

Türkiye’nin bazı ülkeler tarafından yapılan çeşitli açıklamaları kale almadığını ve operasyonun kararının Türk halkı tarafından verildiğini belirten Erdoğan, “Sınırlarımızda terörist unsurların konuşlanmasına asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında verilen ilk şehit olan Musa Özalkan için düzenlenen cenaze töreninde bir konuşma yapan Erdoğan, TSK ve ÖSO tarafından sürdürülen operasyonun başta Kürtler olmak üzere herhangi bir etnik kesime karşı değil terörist unsurlara karşı yapıldığının altını çizdi.

ABD’li diplomatlar Ankara’da görüşmeler gerçekleştiriyor

Operasyona dair görüşmeler gerçekleştiren ABD’li yetkililer dün Ankara’da Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan yetkililerle bir araya geldi. Görüşmelerde Afrin operasyonu ve çeşitli konular hakkında istişareler yürütülürken ABD’li diplomatik heyetinin başında ABD Dışişleri Bakanı Müsteşarı Jonathan Cohen vardı. Heyette, ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yetkililer de hazır bulundu.

Pentagon tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada Afrin’deki gelişmeler ve Ankara’nın güvenlik kaygılarına dair yapılan görüşmelerin devam ettiği vurgulanırken, Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankin Galloway, Anadolu Ajansı’na (AA) verdiği demeçte “Türk müttefiklerimizle mevcut krizi aşma yollarını arıyoruz” dedi.

Görüşmelerin Afrin’de ve genel olarak Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler üzerine yoğunlaştığını vurgulayan Galloway daha fazla bilgi vermezken kriz olarak nitelediği Afrin’deki gelişmeler hakkında “Türkiye’nin güvenlik endişeleri hakkında istişarelerde bulunduk” ifadesini kullandı.

Görüşmeler sürerken Türkiye de NATO’ya Afrin’de yürütülen operasyona ilişkin mesaj verdi. Konuya dair açıklama yapan Türkiye’nin Nato Parlamentosu Grup Başkanı Ahmet Berat Çonkar, Nato Parlamentosu Başkanı Paolo Ally’e gönderdiği mesajda “Zeytin Dalı Operasyonu, Afrin’deki PKK/PYD ve DEAŞ terör örgütü unsurlarına karşı yürütülüyor” diye konuştu.

Türkiye’nin Azez’deki mülteci kampları

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Halep’in kuzeyindeki Azez kasabası civarında 3 bin kişinin barınabileceği 500 çadırlık bir mülteci kampı kurmaya hazırlandığını söyledi.
Çavuşoğlu, Twitter’daki resmi sayfası aracılığıyla yaptığı açıklamada “Zeytin Dalı Operasyonu’ndan önce İdlib’te 700 çadırlık iki kamp kurduk. Şimdi Azez’de 3 bin kişi kapasiteli 500 çadır daha kuruyoruz. Gelenlerin gıda, ısınma ve hijyen gibi temel ihtiyaçlarını da bu kamplarda karşılıyoruz. Bize ihtiyacı olanların her zaman yanında olacağız” İfadelerini kullandı.

Sosyal medyada terör propagandası yapanlara gözaltı

Türkiye içinde ise Zeytin Dalı Operasyonu’na ilişkin sosyal medyada terör propagandası yaptıkları iddiasıyla aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Başkanı Çerkez Aydemir’in de bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı.

Güvenlik güçleri, ülkenin doğusundaki Iğdır’da 14, güneydeki Mersin’de 5 kişiyi daha gözaltına alırken Diyarbakır Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma başlatılan T24 haber sitesi muhabiri Nurcan Baysal’ın da evine baskın düzenledi.

Baysal, sosyal medyada paylaştığı “Savaşa hayır” mesajıyla terör örgütü PKK propagandası yapmakla suçlanıyor. HDP Adana İl Başkanvekili Meral Daniş, konuya dair yaptığı açıklamada polisin Baysal’ın evine baskın düzenlediğini belirterek bunun dışında Diyarbakır’da 30 kişiyi daha tutukladığını kaydetti.

Türk güvenlik güçleri daha önce Afrin operasyonuna dair terör propagandası yaptığı gerekçesiyle İstanbul’da da 57 kişiyi gözaltına almıştı.