Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İran, casusluk suçlamasıyla hapsedilen ABD vatandaşını ‘geçici’ olarak serbest bıraktı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran hükümeti dün, İran hapishanelerindeki en yaşlı ABD vatandaşı Bakır Namazi’ye insani gerekçelerden ötürü dört günlük geçici bir serbestlik verdi.

Namazi’nin avukatı Jared Genser, 81 yaşında ve eski bir UNICEF çalışanı olan müvekkilinin İran’dan ayrılamayacağını ve sosyal iletişim araçları üzerinde görüşmelerde bulunamayacağını söyledi.

Bakır Namazi’nin oğlu Siamak da babasıyla birlikte hapsedilmekte. Her ikisinin de hem İran hem ABD vatandaşlığı bulunmakta.

Avukatının verdiği bilgilere göre, Namazi, kan basıncının aşırı bir şekilde düşmesi, kalp ritim bozukluğu ve yorgunluk nedeniyle geçtiğimiz yıldan beri dördüncü kez hastaneye kaldırıldı. Namazi’ye geçtiğimiz Eylül ayında, kalp pili takılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Sağlık durumundaki kötüleşme nedeniyle Bakır Namazi’nin serbest bırakılması memnuniyetle karşılıyoruz. Fakat geçici olarak serbest bırakıldığına dikkat çekeriz. İran hükümeti tarafından yasadışı olarak gözaltına alınan diğer Amerikalıların yanı sıra Namazi ve oğlu Siamak da dahil olmak üzere ailesinin derhal tam olarak serbest bırakmaya çağırıyoruz.”

Namazi, 10 yıl hapse mahkum edilmişti

Bakır Namazi ve oğlu Siamak geçtiğimiz Ekim ayında ABD hükümeti ile iletişim kurmak ve işbirliği yapmak suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkûm edildi.

Namazi’nin en büyük oğlu Babak, “Babamın cezaevine dönmesi onun hayatını tehlikeye atmakta… İran hükümetinden merhamet göstermelerini ve hayatının geri kalan günlerini ailesiyle geçirebilmesi için babamın kalıcı olarak serbest bırakılmasını rica ediyorum” dedi.

Avukat Genser, Siamak Namazi ve adaletsiz hapsedilen diğer ABD vatandaşlarının sorunlarının acilen çözülmesi konusunda ısrarcı olduğunu söyledi.
Princeton Üniversitesi’nde Çin asıllı ABD vatandaşı bir araştırmacı olan Shiu Wang, İran’da telefonla istihbaratta bulunmasından dolayı 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

2007 yılının Mart ayında da eski FBI ajanı ve CIA danışmanı Robert Levinson, İran’daki Kish Adası’nda ortadan kayboldu.

İran – ABD ilişkileri

1980’den beri Washington ve Tahran arasında diplomatik ilişkiler kesilmiş durumda. Barack Obama’nın başkanlığı sırasında kısa bir süre yumuşayan iki taraf arasındaki gerginlikler Başkan Donald Trump’ın iktidara gelmesiyle birlikte geri döndü.