Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mısır’da cumhurbaşkanlığı adaylık başvurularında son gün | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mısır’da Mart ayı başında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışmak için Ulusal Seçim Komisyonu’na yapılan başvurular bugün sona eriyor. Geçtiğimiz günlerde aday olacağını açıklayan mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, adaylık belgelerini komisyona sunan tek aday.

Öte yandan, Mısır Vefd Partisi’nin seçimlerde Cumhurbaşkanı Sisi’yi destekleyeceğini ve Genel Başkan es-Seyyid Bedevi’nin adaylığını kabul etmediklerini açıklamasına rağmen gözlemciler Bedevi’yi yaklaşan seçimlerde Sisi’nin potansiyel rakibi olarak görmeye devam ediyorlar. Milletvekili Mustafa Bekri yaptığı açıklamada, “Sisi gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek aday olmayacak” ifadelerini kullandı. Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Bekri, “Yarın (Pazartesi) sürpriz bir parti adayı olacak, adaylık belgelerini komisyona sunacak” dedi.

Sabbahi, seçime girmeyeceğini açıkladı

Bekri, Bedevi ve partisinin, Sisi’nin cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklemeye karar vermelerinden birkaç gün önce, Sisi aleyhine cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmaya karar verdiklerini vurgulamış sonrasında ise bu karardan vazgeçip, eski aday Hamdin Sabbahi’nin bir kez daha seçim yarışına katılmasına imkân verdiklerini belirtmişti. Ancak Sabbahi bu yarışa katılmaktan vazgeçti.

Cumhurbaşkanlığı seçim yasasına göre, Sisi, seçmen listesinde yer alan seçmenlerin toplam sayısının yüzde 5’inin oyunu alması gerekiyor. Bu da, toplam 60 milyon seçmenin 3 milyonunun oyunu alması demek oluyor.

“Sisi bu önemli görevi en iyi şekilde yerine getirmektedir”

Diğer yandan, Nur Partisi Genel Başkanı Yunus Mahyun, Cumhurbaşkanı Sisi’nin ikinci kez cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesi için destek vereceklerini açıkladı. Mayhun, “Nur Partisi iç tüzüğüne uygun olarak, Parti Yüksek Şurası’nın aldığı kararı uygulanarak il teşkilatlarının görüşleri alındı. Bunun sonucunda, Sisi’nin cumhurbaşkanlığı adaylığının desteklenmesi kararı verildi. Mevcut Cumhurbaşkanı Sisi bu önemli görevi en iyi şekilde yerine getirmektedir. İstikrarı sağlamak ve ülkeye yönelik birçok tehlikeyi bertaraf etmek için silahlı kuvvetler, polis, parlamento ve diğer devlet kurumları arasındaki işbirliğini başarıyla yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

Mayhun’dan hükümet politikalarına eleştiri

Nur Partisi Genel Başkanı, Sisi’yi desteklediğini açıklamasına rağmen, mevcut cumhurbaşkanı tarafından desteklenen hükümet politikalarına yönelik eleştirilerde bulundu. Mayhun yaptığı parti açıklamasında, “Bütçe açığını doldurmak için borçlanma politikasına yalnızca gerektiğinde başvurulabilir” dedi. Mayhun, bu durumun, yoksullar ve orta sınıflar üzerindeki olumsuz ekonomik etkileri ele alınması ve sınıflar arasındaki boşluğu genişletebilecek büyük bir ekonomik ve sosyal tehdit oluşturmasının engellenmesi çağrısında bulundu.

Nur Partisi, Sisi’ye desteğini ilan etmişti

Mısır’da darbe yanlısı olarak bilinen Selefi eğilimli Nur Partisi, Müslüman Kardeşler’in iktidarda kalmasına karşı kitlesel gösteriler yaptıktan sonra, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimini deviren ‘30 Haziran 2013’ devriminden bu yana, Sisi’nin daimi bir siyasi müttefiği oldu. Nur Partisi Başkanı Mahyun, 3 Temmuz 2013’te, Mursi’nin görevinden alındığını televizyondan açıklayan Sisi’nin arkasında yer aldı.

Seçimlerin boykot edilmesiyle ilgili ortak açıklama

Eski cumhurbaşkanlığı adaylarından Abdulmunim Ebu’l Futuh, Muhammed Enver Sedat, ‘Cumhurbaşkanlığı Ekibi Girişimi’ Başkanı İsam Hacci, eski Sayıştay Başkanı Hişam Cinina ile akademisyen Hazım Hüsni seçimlerin boykot edilmesiyle ilgili ortak yazılı açıklama yaptı.

Yapılan ortak açıklamada, bildiriyi imzalayan siyasiler, ‘seçimlerin tam boykot edilmesi ve sonuçlarının tanınmaması’ çağrısında bulundular. Siyasiler, cumhurbaşkanlığı yolunun açılması için anayasanın açıkça değiştirilmesi ve barışçıl bir iktidar geçişi fırsatının ortadan kaldırılmasından duydukları endişeyi dile getirdiler.

1 milyon 134 bin vekaletname sunuldu

Ulusal Seçim Komisyonu sözcüsü Mahmud el-Şerif, seçim ofislerine, cumhurbaşkanlığı adaylarını destekleyen yaklaşık 1 milyon 134 bin vekaletname sunulduğunu açıkladı. Ancak seçim ofislerine dokuzuncu günün ardından herhangi bir belge getirilmediğini belirtti.

El-Şerif, belgelerin bugün, talepleri kabul edilen sivil toplum kuruluşlarından gözlemcilere ve medya mensuplarına açıklanacağını ifade etti.

Yüksek Seçim Komisyonu’ndan önceki gün yapılan açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak isteyen 16 sivil toplum kuruluşundan gelen gözlemci başvurularının kabul edildiği ve 4’ü uluslararası olmak üzere toplamda 44 sivil toplum kuruluşunun gözlemci statüsünün onaylandığı belirtildi.