Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Zeytin Dalı Harekatı hava saldırıları ve topçu atışları ile devam ediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, Afrin’deki YPG mevzilerine karşı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı savaş uçaklarının hava saldırıları ve topçu atışları devam ederken, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti’ye, Suriye’deki terör örgütlerinin tehditlerini ortadan kaldırmak istiyorlarsa, Esed yönetimi ile işbirliği yapmaları yönünde çağrıda bulundu.

Harekat devam ediyor

Dün, Zeytin Dalı Harekatı’nın 10’uncu gününde Kilis-Hatay hudut bölgesindeki Darmık Dağı çevresinde belirlenen hedeflere Fırtına obüsleriyle zaman zaman atış gerçekleştirilirken, Türk savaş uçakları da Afrin semalarında uçuş yaptı.

TSK ve Zeytin Dalı harekatındaki Türk askeri ile birlikte hareket eden Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Afrin’in batısındaki Cenderis kasabasında bulunan YPG birimlerine karşı saldırısı Pazar akşamı yoğunlaşmış, ÖSO birlikleri insansız hava aracı İHA ile keşif uçuşları gerçekleştirmişti.

Cenderis, YPG tarafından Hatay’ın Reyhanlı ilçesine roket atılırken kullanılan en önemli stratejik noktalardan biri olarak kabul ediliyor.

597 YPG unsuru etkisiz hale getirildi

TSK, Afrin’den terör örgütlerini temizlemek ve sınır güvenliğini sağlamak için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili internet sitesinden bir açıklama yayınladı.
Dün yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı, “Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, bölgeden elde edilen bilgilere göre, gece süresince 40 YPG mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 597 olmuştur. Hava Kuvvetleri tarafından gece süresince gerçekleştirilen hava harekatı ile sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 44 hedef imha edilmiştir.”

Afrin’deki 17 Nisan Barajı konusunda uyarı

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), TSK’nın hava saldırıları nedeniyle, Afrin kentinin yaklaşık 12 kilometre kuzeyinde yer alan 17 Nisan Barajı’nda maddi hasar meydana geldiğini bildirerek uyarıda bulundu.

Afrin Çayı üzerindeki 17 Nisan Barajı, Medanki kasabasından 2 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Baraj, tarım alanlarını selden koruduğu gibi, 190 binden fazla insanın yaşadığı Afrin ve Azez şehirlerine yılda 15 milyon metreküp su sağlıyor.

“Afrin’deki harekatın yasallığı konusunda herhangi bir itiraz yok”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İstanbul’da düzenlenen Kudüs konulu toplantıda yaptığı konuşmada, TSK’nın Afrin’e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’na da değindi.

Türkiye’nin sınırında ve yanı başında bir terör devletinin kurulmasına göz yummasını beklemenin akıl karı olmadığını söyleyen Bozdağ, şu anda herhangi bir taraftan Afrin’deki harekatın yasallığı konusunda herhangi bir itiraz bulunmadığını söyledi.

“TSK’nın kullandığı mühimmatın tamamı yerli ve milli”

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ise Afrin harekatına ilişkin açıklamasında, Afrin harekatında TSK’nın kullandığı mühimmatın tamamının yerli ve milli olarak üretildiğini beyan etti.

Canikli, Afrin harekatına ilişkin Twitter hesabından şu paylaşımlarda bulundu, “Afrin harekatında Şanlı Ordumuzun kullandığı mühimmatın tamamını yerli ve milli olarak üretebiliyoruz. Mühimmat stoklarımız da, terörün sadece Afrinden değil, tüm bölgeden temizlenmesine yetecek kadar dolu ve üretmeye devam ediyoruz.”

Sosyal medyada ‘Afrin operasyonu’

İçişleri Bakanlığı, sosyal medyadan Afrin harekatını eleştiren ve ‘terör propagandası’ yaptığı öne sürülen 311 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Açıklamada, terör örgütü propagandası yapan, bu örgütleri öven, terör örgütleri ile ilişkili olduğunu alenen beyan eden, halkı kin, nefret ve düşmanlığa sevk eden, devlet büyüklerine hakaretlerde bulunan, devletin bölünmez bütünlüğüne ve toplumun can güvenliğine kast eden, nefret söylemleri içeren 571 sosyal medya hesabı ile ilgili çalışma yapılmış, tespit edilen 208 kişi hakkında yasal işlem yapılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Zeytin Dalı Harekatı’na dair paylaşımları gerekçe gösterilerek HDP Partisi’nde de gözaltına alınanlar oldu. Bir parti yetkilisi, ‘terör propagandası’ ve ‘halkı kin ve nefrete teşvik’ suçlarından 209 üyelerinin gözaltına alındığını açıkladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Türk yetkilileri kendilerine yapılan eleştirilere tahammül etmemekle suçladı.

“Esed ile işbirliği yapılmalı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin Harekatı’nın desteklenmesi için birlik ve dayanışma çağrısında bulunurken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, AK Parti’ye, Suriye’deki terör örgütlerinin tehditlerini ortadan kaldırmak istiyorlarsa, Esed yönetimi ile işbirliği yapmaları yönünde çağrıda bulundu.

Ankara’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Hiçbir ülke sınırında terör konuşlanmasını istemez. Suriye ile ilişkilerin düzeltilmesi için adım atılmalı. Suriye’ye gidip, gitmeme konusunu değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP,) benzer girişimleri daha önce de gerçekleştirmiş, Mısır ve Irak gibi Ankara ile ilişkileri ciddi ölçüde gerginleştiren bölgesel ülkelere heyetler göndermişti.

Hükümete eleştiri

CHP grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, “Ortadoğu bataklığını Türkiye’nin mekanı haline getirdiler” diyerek hükümeti eleştirdi.

Kılıçdaroğlu konuşmasında Erdoğan’a hitaben şunları söyledi, “PYD Eş Başkanı Salih Müslim’i Ankara’ya defalarca çağırıp, altına kırmızı halılar serip, Hoş geldin diyen kim? Afrin operasyonunda ölenlerden kim sorumludur. Afrin’e yapılan operasyona desteğimiz tamdır ama bunun ÖSO’yla paralel adlandırılması bizde büyük rahatsızlık yaratıyor. Giden ordumuz, şehit olan askerimiz, neredeyse bunu ÖSO’ya bağlayacaksınız. Ya bizim erlerimiz, ya bizim şehitlerimiz?”

Erken seçim olabileceğine de değinen Kılıçdaroğlu, “Afrin’i bir erken seçim kozu olarak kullanmak doğru değil. Bu bir partinin mücadelesi değil, Türkiye’nin mücadelesidir” diye konuştu.

“Derhal Esed ile görüşmelere başlayın”

Geçtiğimiz hafta, muhalif İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara ile Şam arasında gizlice yapılan diplomatik ilişkilerin bulunduğuna dikkat çekerek, Türkiye için bunu halkın önünde yapmanın daha iyi olacağını söyleyerek, “Derhal Esed ile görüşmelere başlayın. Suriye ile ilgili olarak dış politikanın gerektirdiği hamleleri yapın” değerlendirmesinde bulunmuştu.