Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Mişel Avn, siyasi liderleri sükunete davet etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Dışişleri Bakanı Cibran Basil’in, Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri’ye “Çete” diyerek hakaret etmesi ile yaşanan krize müdahale etti.

İki taraf arasında yaşanan krizden sonra Berri’nin siyasi müttefiki Hizbullah, Cumhurbaşkanı Avn’dan duruma müdahale etmesini isterken, eleştiriler Berri’nin tutuklanmasını ve istifa etmesini talep etmeye kadar vardı.

Avn: Siyasetçiler sorumluluk bilinciyle hareket etmeli

Konuya ilişkin, dün (Salı) bir açıklama yapan Avn, Dışişleri Bakanı Basil’in siyasi liderlere sükunet çağrısı yaparken, “Dün meydana gelen siyasi ve güvenlik olayları, herkese zarar vererek, siyasi çevreleri Lübnanlılara yakışmayan bir tavra sürüklemiştir” diyerek, yaşananları “Hata üzerine kurulu büyük hatalar” olarak niteledi.

Olaylar esnasında kendisi ve ailesine yönelik hakaretleri affettiğini dile getiren Avn, “Birbirine hakaret edenlerinde karşılıklı olarak birbirlerini affetmesini istiyorum çünkü vatan herkesten büyüktür” dedi.

Avn, siyasetçilere sorumluluklarının bilincinde olma çağrısı yaptığı açıklamasında, “Ülkemizin içinden geçtiği zor dönemlerde herkesin sorumluluk çerçevesinde hareket etmesi ve Lübnan’ın bir yıldır elde ettiği kazanımlara zarar vermekten kaçınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Lübnan’da yaşanan son siyasi gelişmeler, Cumhurbaşkanı Avn’ın, Baabda Sarayı’nda gerçekleştirdiği görüşmelerin temel gündemini oluşturuyordu.

Cumhurbaşkanı Avn, Abid ile görüştü

Bu kapsamda, eski bakanlardan Can Abid’i kabul eden Avn, son gelişmeleri görüştü. Görüşme sonrası bir açıklama yapan Abid, “Sayın Cumhurbaşkanına, son yaşanan siyasi tartışmalardan önce randevu talebimi iletmiştim ancak bu olaylara tesadüf etti. Bizler, Lübnan’ı sallayan olaylara dair tarafsız değiliz özellikle de bu olaylar içinde iki taraftan da tanıdığımız dostlarımız var. Hikmet hatayı engeller. Hatadan dönmekse evladır. Eğer kendisine saygısızlık yapıldığını düşünen varsa herkes için hatadan dönmek en doğrusudur” dedi.

Ülkenin istikrarını zedeleyen tavırlar

Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Emin el-Cemil de, Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri ile görüşerek, kendisine yönelik hakaretler dolayısıyla üzüntüsünü iletti. El-Cemil, konuya dair açıklamasında, “Hiç kimseye yakışmayacak bu tarz siyasi söylemler durumu daha fazla kötüleştirmekle birlikte Lübnan’ın çıkarlarını da tehlikeye atmaktadır. Özellikle de içinden geçtiğimiz şu dönemde, ülkemiz zorlu siyasi, ekonomik, toplumsal ve güvenlik sıkıntılarıyla karşı karşıyayken bu söylemlerden kaçınmalıyız” şeklinde konuştu. Lübnan’da yaşanan iç ve dış sıkıntıların herkesi bir araya gelerek, ülkenin istikrarını zedeleyecek tavırlardan uzak durmasını gerektiren türden olduğunu sözlerine ekledi.

“Yaralayıcı sözler kesinlikle kabul edilemez”

Lübnan eski Temsilciler Meclisi Başkanı Temmam Selam ise Nebih Berri ile yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Selam, açıklamasında, “Dün bazı çevrelerden duyduğumuz yaralayıcı sözler kesinlikle kabul edilemez. Seçimlerin yaklaştığı bir dönemde böyle sözlere başvurmak ülkeye güven vermez” dedi.

Selam, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Yaklaşık 5 aydır aynı çevreler tarafından saldırılara uğradım. Bu süreçte yalnızca sayın Berri yanımda. Umarım herkes gerçeklerin farkına varır. Hatadan dönmek erdemdir ve özür dilemekte ayıp değildir. Seçim atmosferinde rekabete girmek elbette meşrudur lakin bu rekabet olumlu bir üslupla yapılmalıdır. Yetkili merciler içine düştüğümüz durumu toparlamalı.”

Caca, yargıyı olaya el koymaya çağırdı

Olaylara dair bir açıklama yapan Lübnan Kuvvetleri Partisi Başkanı Samir Caca ise Partisi’nin Beyrut sokaklarında yaşanan olayları kabul edilemez gördüğünü dile getirdi.

Savcıları göreve çağırdığını ifade eden Caca, ülkede meydana gelen en ufak bir siyasi tartışmanın bile ülke istikrarını sarstığına dikkat çekerek, yargının bu duruma adalet ve aklı selimle el koymasını talep etti. Caca, “Siyasi tartışmaların sokağa yansıyarak ülkenin istikrarını tehlikeye atmasına müsaade edilmemelidir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Avn’ın açıklamasına eleştiriler

Yaşanan krizin çözülmesi için girişimler devam ederken, kriz ile bağlantılı bazı taraflar, Cumhurbaşkanı Avn’ın açıklamalarını eleştirerek, “Avn, Cibran Basil’in hatasını küçük görerek iki tarafı eşitliyor” yorumlarını yaptı. Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan siyasetçiler, Berri liderliğindeki Emel Hareketi’nin, Cumhurbaşkanı Avn’ın arabuluculuğunu kabul etmemesini istedi.

Buna karşılık Avn ve Basil kanadının açıklamada yer alan hususlardan ileri gitmeyeceği anlaşılıyor. Avn’a yakın kaynaklar, Değişim ve İslah Topluluğu’nun toplantısı sonrası bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Kenan’ın, “Saygı karşılıklıdır Sayın Avn’ın karşılıklı anlayış çağrısından sonra dosya kapanmıştır” dediğini aktardı.

Öte yandan, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel Steinmeier ile bugün bir görüşme gerçekleştiren Lübnan Temsilciler Başkanı Nebih Berri, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, seçimlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaparak, Lübnan’ın ve Lübnanlıların birliğine zarar verecek yaklaşımlara izin vermeyeceğini söyledi.

Beyrut’ta yaşananlar

Uzun süre Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a karşı muhalefet yürüten Nebih Berri’nin destekçileri ise dün düzenledikleri protesto eylemlerinde, Berri’yi “Çete” olarak niteleyen Cibran Basil’i protesto ederek bazı araçları ateşe verdi.

Başkent Beyrut’ta düzenlenen bir eylem esnasında, Cumhurbaşkanı Avn’ın kurucusu olduğu Lübnan Ulusal Özgürlük Partisi binası önünden geçen protestocular havaya ateş açarken, olay Avn liderliğindeki Ulusal Özgürlük Partisi ile Berri liderliğindeki Emel Hareketi arasında karşılıklı suçlamaları beraberinde getirdi.