Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

May, Pekin ziyaretiyle Çin piyasasına açılmayı umuyor! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere Başbakanı Theresa May, Çin ziyaretinden çok ümitli. Öyle ki son yasama seçimlerinde parlamento çoğunluğunu kaybetmesinin ardından May, liderliği konusunda artan eleştirilere maruz kalacağı için iç işlerini güçlendirme yoluna girişti. Nitekim seçim döneminde Başbakan, Brexit müzakereleri sırasında elini güçlendirmek için partisinin parlamentodaki üye sayısını arttırmak istediğini söyledi. Ancak umudunun aksine, parti içinden yükselen istifa sesleriyle karşı karşıya kaldı.

31 Ocak’ta başlayan Çin ziyaretiyle May, istifa çağrısı yapan eleştirmenlere de adeta meydan okudu. Zira yaptığı açıklamada yenilmediğini ve “Brexit ve iş reformlarında” başarı için önünde uzun bir yolun olduğunu belirtti. May ayrıca, son zamanlarda liderliğine dair yapılan eleştirilere de değindi.

Başbakan May: Yenilmedim

BBC’nin belirttiğine göre, İngiltere Başbakanı gazetecilere yaptığı açıklamada, “Size daha önce de söyledim; yenilmedim ve önümde başarıya ulaşması gereken uzun bir yol var. Bu görev, İngiltere’nin Brexit için yapılacak en iyi anlaşmaya ulaşmakla ilgili. Aynı şekilde fonlarımız, yasalarımız ve sınırlarımızın kontrolünün yeniden sağlanmasıyla ve dünyanın geri kalanıyla ticaret anlaşması yapabilmemizle ilgili. Bu durum aynı zamanda iş gündemimizi de ilgilendiriyor” dedi. May, Brexit anlaşması hakkında resmi bir analizin, parlamento üyelerine bu konuda yapılacak bir oylamadan önce verileceğini kaydetti, ayrıca medyaya sızdırılan ve ekonominin her türlü Brexit senaryosunda bile daha kötüye gideceğini gösteren bir belgeyi ise reddetti.

Sivil haklar konusu ziyareti bulanıklaştıran en hassas konu

Öte yandan Başbakan May, Çin’in finanse ettiği Hinkley Point C Nükleer Santrali’nin onaylanması kararının ertelenmesinden sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomi piyasasını açmak için bu ziyaretin Pekin’le olan pasları temizleyeceğinden ümitli. Nitekim bu ümit, özellikle de AB dışındaki ekonomik büyüme beklentileri konusunu da içeriyor. Diğer taraftan İngiltere’nin, diğer AB ülkeleri gibi hevesli olmadığı İpek Yolu girişimlerinin yanı sıra, sivil haklar konusu da ziyareti bulanıklaştıran en hassas konulardan biri.

“Serbest ticareti desteklemek için çalışıyoruz”

May bu hafta başlarında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İkili ilişkilerimizin derinliği, tüm konuları açıkça tartışmamızı sağlıyor” derken, ziyaretin ana konusunu “ticaret”in oluşturacağını da gizlemedi. Bu bağlamda Financial Times gazetesinin yayınladığı bir habere göre, May “İngiltere ve Çin, her konuda tam olarak mutabık değil. Ancak serbest ticareti desteklemek için çalışıyoruz. Ekonomimizde birlikte çalışabiliriz” ifadelerini kullandı.

Diplomatik kaynakların, Çin’in İngiltere ile gelecekte bir serbest ticaret anlaşmasına yakın ilgi duyduğunu belirtmesine rağmen, konuya dair yapılacak resmi müzakereler, İngiltere’nin gelecek yıl Avrupa Birliği’nden ayrılmasından önce başlayamaz. Bu bağlamda gelecekte sağlanacak bir ticari ilişki için tüm seçenekleri tartışacağını söyleyen May yaptığı açıklamada, “Ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirme ve gelecekteki ticari ilişkilerimizin ne olacağını belirmede kararlıyız” dedi.

Sığır eti ihracatı yasağı kaldırılacak

May, iki ülkenin, ziyaret sırasında 9 milyar İngiliz sterlini değerinde bir anlaşma imzalanacağını ve Çin’e yönelik sığır eti ihracatı yasağını önümüzdeki 6 ay içinde kaldıracağını belirtti.

Reuters Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Başbakan “İngiltere’nin finansal hizmet sektöründeki büyük tecrübesinin Çinli müşterilere ulaşmasını sağlamak için Çin piyasasına açılmaya karar verdik” dedi.

Ticaret engelleri kaldırılmalı

May, Çin’in Wuhan kentine giderken uçakta gazetecilere de bazı açıklamalarda bulundu. Bu bağlamda, “Çin, ticaret yapmak istediğimiz bir ülke. Ancak yapabileceğimiz başka şeyler de olduğunu düşünüyorum. İngiliz şirketlerinin Çin’de ticaret yapabilmelerini sağlamak için ticari engelleri dikkate alarak pazarların açılmasını sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

May’e 50 şirket temsilcisi eşlik ediyor

İngiltere Başbakanı Theresa May, Çin ziyaretine ülkenin en büyük sanayi kenti olan Wuhan’dan başladı. Daha sonra Şangay ziyareti öncesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek üzere Pekin’e gitti. Başbakana eşi Philip May ve yaklaşık 50 şirket temsilcisi eşlik etti.

Öte yandan Çin Başbakanı Li Keçiang, üç günlük resmi ziyareti için Pekin’e gelen mevkidaşını Büyük Halk Salonu’nda düzenlenen resmi bir törenle karşıladı.

Çin- İngiltere ilişkileri

Başbakanı Li, tören sırasında May’e, “Çin- İngiltere ilişkilerinde yeni meyveler verecek ilkbaharın, ikili ilişkilerimiz açısından altın çağa daha fazla canlılık kazandıracağına inanıyorum” dedi. Çin ve İngiltere ilişkilerinin altın çağı ifadesi, 2015 yılında Cumhurbaşkanı Cinping’in ilk İngiltere ziyaretinde ortaya çıktı. Aynı şekilde Li, ülkesinin Brexit sonrasında da İngiltere ile aynı ilişkileri sürdüreceğini belirtti.

İngiltere ve AB ilişkileri

“İngiltere ve AB arasındaki ilişkilerde yaşanan değişiklik, bizim ilişkilerimize yansımayacak” diyen Başbakanı Li Keçiang ayrıca, adaptasyon sürecine ihtiyaç duyduklarını söyleyerek, “Bu değişikliklere uyum sağlamalıyız. Karşılıklı ticaret ve gelecek yaptırımları değerlendireceğiz. Ticari ve iş ilişkileri de dahil, Çin- İngiltere ilişkilerini güçlendirmek için görüşmeleri sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.