Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Hamaney’in Başdanışmanı: İran, bölgedeki nüfuzunu sürdürecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran, dün yaptığı açıklamayla, bölge ülkelerdeki varlığının mevcut hükümetlerle işbirliği için olduğunu ve müdahalelerine devam edeceğini vurguladı.

Fars haber ajansında yer alan haberde, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, ABD’nin baskısına rağmen İran yönetiminin Ortadoğu’daki etkilerini azaltmayı düşünmediği bilgisi yer aldı.

“İran, uluslararası gelişmelerin kalbi konumunda”

Velayeti yaptığı açıklamada, “İran, bölgede ezilen ülkeleri yalnız bırakmayı düşünmüyor. Suriye, Irak, Filistin ve Lübnan’daki varlığımız bu ülkelerin hükümetleriyle işbrliği gerçekleştimek içindir. İran, uluslararası gelişmelerin kalbi konumunda bulunuyor. ABD Ortadoğu’yu parçalamak istiyor. İran ise buna karşı duruyor’’ ifadelerine yer verdi.

Velayeti, ‘’İran’ı Filistinden çek’’ veya ‘’Suriye’yi terk et, bizi düşün’’ vb. yazılı pankartlarla Tahran’ın Ortadoğu politikalarını ve dini zümreyi protesto edenlere karşı, binlerce İranlı vatandaşın gereken cevabı verdiğini söyledi.

“Olaylar dış mihrakların kışkırtması”

Velayeti, “Olayların dış mihraklar tarafından kışkırtılması sizleri endişelendirmesin. ‘’Gazze’ye hayır, Lübnan’a hayır’’ gibi pankartları taşıyanların, dışpolitika’dan hiçbir şey anlamadıklarını gösteriyor. Komşumuzun evinde yangın çıkmışsa buna karşı kayıtsız kalamayız’’ dedi.

İran, Suriye iç savaşında Esed Hükümetine verdiği desteğin yanı sıra, Lübnan’da Hizbullah’ı, Yemen’de isyancı Husi milisleri ve Irak’ta da Şii grupları destekliyor.

Tahran’ın nüfuzunu kısıtlama sözü

İran’ı, Ortadoğu’nun istikrarı için artan bir tehdit olarak gören ABD Başkanı Donald Trump, Tahran’ın bölgedeki nüfuzunu genişletme çabalarını kısıtlama sözü vermişti.

İran’ın son on yıldan bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük protesto gösterileri için Trump övgüler dizmişti.

Başta ekonomik sebeplerden dolayı ortaya çıkan protestolar, rejim değişikliğinin talep edilmesine doğru evrilince İran Devrim Muhafızları olayları bastırmıştı.