Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Cezayir’de bağımsızlık savaşını başlatan Ammar Avde hayatını kaybetti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

1962’de Cezayir’in Fransız sömürgesinden bağımsızlığının ilanı ile sonuçlanan Cezayir kurtuluş savaşını başlatan ve 22 kişiden biri olan Bin Mustafa bin Avde’nin vefat ettiği açıklandı. Ammar adı ile bilinen Bin Mustafa, Belçika’da bir hastanede 93 yaşında yaşamını yitirdi. Fransız haber ajansı (AFP) Pazartesi günü Cezayir televizyonunda yayınlanan vefat haberini doğruladı.

Gerçek adı Bin Mustafa bin Avde olan Ammar bin Avde, 1925 yılında Annaba’da dünyaya geldi. Ammar 1954 yılının Haziran ayında yapılan bir toplantıda Fransız işgaline karşı silahlı eyleme başvurma kararı alan 22 kişiden biriydi. Ammar bağımsızlığın ardından birçok diplomatik görevde yer aldı.

AFP’nin haberine göre, bu 22 kişilik gruptan sadece Osman Biluzdad (Belouzdad) Abdulkadir Leğmudi (Lamoudi) hayatta. Bunlardan Arabi bin Mehdi gibi bazıları ise savaş sırasında hayatını kaybettiler. Cumhurbaşkanı seçilip birkaç ay sonra öldürülen Başkan Muhammed Budiyaf gibi bazıları da bağımsızlığın ardından öldürüldü.

AFP haberinde, Fransa’nın Cezayir işgalinin 1830 yılında başlayıp Ammar’ın da tüm aşamalarına katıldığı kanlı savaşın ardından yine Ammar’ın katılımıyla 19 Mart 1962’de imzalanan ateşkesle sona erdiğini kaydetti. Haberin detayında, 5 Temmuz 1962’de 7 yıl süren savaşın ardından Cezayirlilerin şehit diye nitelediği 1,5 milyon kişinin ölümünün ardından Cezayirlilerin bağımsızlık talebine ulaştığı bildirildi. Fransız tarihçilere göre ise savaşta ölenlerin sayısının 500 bin kişi olduğu ifade edildi.