Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye, İdlib’de yeni bir gözlem noktası kuruyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Afrin’deki Zeytin Dalı Operasyonu 16. gününü geride bırakırken Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Astana görüşmelerinde alınan karar doğrultusunda İdlib’de yeni bir gözlem noktası inşasına başladı. Karar, İran, Rusya ve Türkiye’nin garantörlüğünde İdlib’de gerginliği azaltma bölgesi oluşturulması konusunda varılan anlaşma uyarınca alındı.

Türk topçuları dün Afrin’deki YPG bölgelerine yönelik bombardımana devam etti. Hedef alınan bölgelerden dumanların yükseldiği gözlemlendi. Şiddetli patlama sesleri, Türkiye’nin güneyindeki Kilis’in sınır köylerinden de duyuldu. TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), YPG ile yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Afrin’in batısındaki Raco bölgesine bağlı Surkah köyünün kontrolünü ele geçirdiler.

Askeri kaynaklardan yapılan açıklamada, operasyonun son birkaç gündür çevre köyleri ve tepeleri kontrol altında tutmayı başaran TSK ve ÖSO güçlerinin Raco bölgesini ele geçirme hedeflerinin bir parçası olduğu belirtildi.

Surkah ile birlikte Afrin’deki askeri operasyonun 20 Ocak’ta başlamasından bu yana kontrol altına alınan köy, kasaba ve stratejik bölgelerin sayısı 35’e yükseldi.

Türkiye Genelkurmay Başkanlığı’ndan açıklamada Zeytin Dalı Operasyonu’nun başlangıcından bu yana DEAŞ ve YPG terör örgütlerinden etkisiz hale getirilen terörist sayısının 947’e ulaştığı belirtildi. Açıklamada ayrıca son 24 saat içinde DEAŞ, YPG ve aşırılık yanlısı sol örgütlerden 12 teröristin etkisiz hale getirildiği aktarıldı. Operasyonda geçen gece yaşanan çatışmalarda 2 Türk askeri şehit oldu. 5 asker ise yaralandı. Bu kayıplarla birlikte Zeytin Dalı Operasyonu çerçevesinde şehit olan Türk askerlerinin sayısı 12’ye yükseldi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Afrin’deki harekâtın başlangıcından bu yana sosyal medyada terör propagandası yapan 449 kişi ile Zeytin Dalı Operasyonu karşıtı protesto gösterilerine katılan 124 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Bakanlık geçen hafta Afrin operasyonuyla ilgili sosyal medya siteleri aracılığıyla terör propagandası çağrısı yaydıkları iddiasıyla 311 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

TSK, İdlib’teki gerginliği azaltma bölgesinde yeni bir kontrol noktası oluşturmaya başladı. Bir Türk askeri konvoyu, Astana anlaşmaları gereği İdlib ve Hama kırsalının kuzeyini içine alan gerginliği azaltma bölgesinde dördüncü gözlem noktası oluşturmak üzere Halep’in batısındaki kırsal bölgeye ulaştı.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, İdlib’te gerginliği azaltma bölgesinde dördüncü kontrol noktasının inşa edilmeye başlandığı aktarıldı. Açıklamada, gerginliği azaltma bölgeleri anlaşması uyarınca inşası başlayan dördüncü gözlem noktasının İdlib’in Şeyh İsa bölgesinde konuşlandırıldığı belirtildi.

TSK’nın hâlihazırda İdlib-Afrin ekseninde Salve köyü, Samaan Kalesi yakınları ve Şeyh Akil Tepesi’nde olmak üzere 3 gözlem noktası bulunuyor.

Astana anlaşmasına göre TSK’nın İdlib’in kuzeyinden güneyine doğru kademeli olarak uzanan 12 kontrol noktası oluşturması bekleniyor.

TSK’nın gözlem misyonunun başlamasının ardından Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü’nde yer alan Rus güçlerinin İdlib gerginliği azaltma bölgesinin dış kısmında, rejim ile muhaliflerin cephe hattında konuşlanması öngörülüyor.

İdlib, Hama kırsalının kuzeyi ve Halep kırsalının batısı geçen yıl Astana görüşmelerinde Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde kabul edilen gerginliği azaltma bölgelerinden birini oluşturuyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın önceki gün İstanbul’da yaptığı açıklamada, İdlib’deki gerginliği azaltma bölgesi ile ilgili yaşanan bazı anlaşmazlıkların ve iletişim kopukluklarının üstesinden gelindiğini belirtti. Açıklamada “Şu an bu sorunların üstesinden geldiğimize inanıyorum. Gözlem noktalarının oluşturulmasını mümkün olan en kısa sürede tamamlamak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Böylece son Astana toplantısında tartışılan ve kararlaştırılan yolda İdlib bölgesini koruyabiliriz” ifadelerini kullandı.