Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Japon dövmesi vücudun hayati göstergelerini izleme imkânı veriyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tokyo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, hayati vücut göstergelerinin saptanmasını sağlayan küçük elektronik devrelerin deriye yerleştirilmesine olanak veren bir yönteme imza attı.

Japon araştırmacılar, dövmeye benzeyen elektronik devrelerin iltihaba neden olmadığını ve estetik görünebilmesi için cilt üzerine işlenebildiğini belirtti. Ciltlerine bu dövmeyi yaptıran gönüllü ekip, rahatsız edici herhangi bir his olmadığını söyledi.

Şimdiye kadar tasarlanan elektronik dövme çeşitleri, yapışkan bir tabaka ile uygulanıyordu. Bu, cildin nefes almamasına, terlemeye ve çevre ile doğal etkileşime girmesine neden oluyordu. Ancak araştırmacılar yaptıkları çalışmalar sonucunda sulu polimer çözeltisini altın nano çubuklarla uygulayarak sorunun önüne geçti. Yeni yöntemle soruna neden olan çözeltideki su, mikro-altın çubuklar cilde nüfuz edilene kadar buharlaşıyor.

Dövmeler sıcaklık ölçebiliyor ve cilt hareketlerini izleyebiliyor. Araştırmacılar dövmenin 10 bin defa kullanılabildiğini belirtiyor.

Teknoloji devinden yeni bir uygulama

Lenovo’nun bağlı olan Motorola, akıllı telefonlarının özelliklerini artırarak Vital Moto Mod adını verdiği platformunu geliştirdiğini duyurdu. Uygulama, kullanıcıların telefonlarının arkasına yerleştirilen bir platform sayesinde kullanılabiliyor. Kullanıcı parmağını, cihaza ek olarak yerleştirilen küçük bir kılıf içine sokuyor ve kalp atış sayısının, sıcaklığının, solunum sıklığının, kandaki oksijen miktarının ve telefon uygulamasını kullanırken ortaya çıkan kan basıncının ölçümlerine ulaşıyor. Ölçümler en fazla 3 dakika sürüyor. Telefona yerleştirilen aksesuarlar aynı zamanda fotoğrafları basmayı ve düğmeleri telefona bağlamayı da kolaylaştırıyor.