Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Koalisyon güçleri rejim kuvvetlerini vurdu: 100 ölü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Esed güçleri, Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) saldırı düzenlemesinin ardından Çarşamba gecesi, ABD’nin liderliğindeki koalisyon güçleri, çoğunluğunu Arap aşiretlerin oluşturduğu Esed yanlısı savaşçıları, Deyr-i Zor’da vurdu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı saldırıyı savaş suçu ve terörizme doğrudan destek olarak nitelendirdi. Önemli bir Kürt kaynağının Şark’ul Avsat’a verdiği bilgiye göre saldırının Rusya’ya Suriye’deki Washington ve Moskova tarafları arasındaki angajman kurallarını ihlal etmemesi yönünde bir uyarı olduğunu söyledi.

Ölü sayısı artabilir

Muhalif Fırat Post ve Esed yanlısı diğer bazı haber kaynakları, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin, rejim yanlısı kuvvetleri bombalamasıyla 137 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdiler. Bu sayının ağır yaralılar yüzenden artması bekleniyor.

Ölenlerin Hatle beldesindeki Fatımiyyun ve Zeynebiyyun tugaylarından Şiiler olduğu ifade edildi. Ayrıca ölenler arasında Devrim Muhafızları milisleri ve Esed güçlerinden savaşçılar da bulunuyor.

Esed güçlerine uyarı yapılmıştı

Deyr-i Zor’daki aktivistler, Fırat Nehri’nin doğusunda bulunan SDG’nin karşısında toplanan Esed güçleri konusunda önceki gün uyarıda bulunmuştu. Rejimin hedefi, SDG’ye bağlı Arap örgütlerinin hakimiyetindeki Sabha, Cedid Bekara, Cedid Akidat ve Dahla köylerini ele geçirmekti.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir muhalifin Şark’ul Avsat’a yaptığı açıklama göre, rejim, Cedid Akidat ve çevresine çarşambayı gecesi saldırı başlattı. Saldırı ile halk evlerini terk etmek zorunda kaldı. SDG saflarında savaşan Arap aşiretleri, saldırıya anında cevap verdi. Koalisyonun saldırış ile Esed güçleri çekilmek zorunda kaldı. Koalisyonun hedefi Esed’in ilerlemesini engelleyerek güçlerinin Salihiyye bölgesine geri çekilmesini sağlamaktı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de (SOHR) yaptığı açıklamada Koalisyon’un, rejim güçlerinin SDG’nin hakimiyetindeki Akidat ve Koniku petrol yataklarını çevresini hedeflemesinin ardından hücuma geçtiğini söyledi. Gözlemevi burada Afganlı Fatimi Tugaylarından ve diğer rejim yanlısı örgütlerden 45 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Saldırı sırasında SDG saflarında koalisyon askeride yer alıyordu

Koalisyon güçleri Perşembe sabahı, Esed yanlısı grupların Irak sınırında bulunan Deyr-i Zor’daki SDG güçlerine 7 Şubat’ta bir saldırı başlattığını açıkladı. Yapılan açıklamada saldırının yapıldığı sırada Koalisyona bağlı bazı unsurların danışma ve destek amaçlı olarak SDG’yle birlikte olduğunu söyledi. Bu nedenle Koalisyon’un hem kendisini hem de SDG’yi korumak için savunmaya geçtiği bilgisi de açıklamada yer aldı.

Amerikalı askeri yetkili Esed yanlısı güçlerin SDG ve Koalisyon güçleriyle çatışması sonucunda yüzlerce militanının öldüğünü bildirdi.

Saldırıda bir SDG askeri yaralandı

Ortak operasyon kuvvetlerinden Albay Thomas Veale (Irak ve Suriye’deki DEAŞ’a karşı savaşı denetleyen komutan) Çarşamba gecesi gazetecilere verdiği demeçte, Esed güçlerinin saldırısında bir SDG askerinin yaralandığını açıkladı. Veale, Esed yanlısı milislerin, SDG karargahlarına 500 metre mesafeden 20- 30 top atışı yapıldığını, buna karşılık Amerika destekli SDG’nin de kendini koruduğunu vurguladı.

Veale, Esed yanlısı mililslerin bu saldırıyla, Eylül ayında DEAŞ’tan alınan Huşam’daki petrol yataklarını ele geçirme amaçladıklarını belirtti.
Pentagon yetkilileri Koalisyon saldırısına katılan ülkelerin isimlerini açıklamayı reddetti.

Rejimden BM’ye çağrı

Öte yandan Suriye rejimi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupla Koalisyona karşı diplomatik bir saldırı başlattı. Mektupta bu yeni saldırının insanlığa karşı işlenmiş bir savaş suçu olduğu belirtilirken Suriye’nin bütünlüğüne ve egemenliğine karşı doğrudan terörizmin desteklenmesi niyeti taşıdığını ifade edildi. Mektupta Suriye hükümeti, terörü destekleyen Koalisyon meselesinin çözülmesi talebini bir kez daha yeniledi.

Angajman uyarısı

Suriyeli Kürt kaynakların Şark’ul Avsat’a verdiği bilgiye göre Washington, müttefiklerinin hakimiyetindeki bölgelere herhangi bir kuvvetin geçmesine kırmızı çizgi koydu. Kaynaklar, Koalisyonun müttefiklerini koruduğu bir kez daha anlaşıldığını ifade eden kaynaklar, hiçbir gücün, koalisyon tarafından terörizmden kurtarmak için destek verdiği herhangi bir alanı kontrol etmesine izin vermeyeceğini vurguladı. Kaynaklar bu saldırının, Suriye’deki ABD ve Rusya tarafları arasındaki angajman kurallarını bozmaması için Rusya’ya bir ültimatom niteliği taşıdığını söyledi.

Gözlemevi Müdürü Rami Abdurrahman, ABD’nin hava ve zemin füzeleriyle gerçekleştirdiği bombardımanında çoğunlukla rejim kuvvetlerinin yanındaki kabile güçlerinin ve Afganlılardan 45 militanın öldürdüğünü söyledi. Suriye resmi haber ajansları Koalisyon saldırısının yeni bir düşmanlık olduğunu belirttiler.