Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Moskova, Suriye’de barış için işbirliğine hazır | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriye’de kalan Rus birlikleri, DEAŞ’ın girişimlerini engellemede Suriye’ye yardım edecek. Rus yetkililerin Suriye’nin sakinleşmesi için tüm taraflarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını gösterdi” dedi.

Moskova’nın resmi Rossiya-1 televizyon kanalına konuşan Lavrov, “Her ne kadar DEAŞ yenilgiye uğratıldıysa ve ortadan kaldırıldıysa da yeniden başını kaldırmaya ve yer yer birlikler halinde ortaya çıkmaya başladığı görülüyor, Hmeymim üssünde geriye kalan kuvvetlerimiz, Suriye ordusuna bu konuda elbette yardım edecek” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Suriye topraklarında, uluslararası terör örgütü olarak sınıflandırılan DEAŞ’a karşı askeri zaferin gerçekleştiğini” ilan edip Rus askerlerinin ülkeden çekilmesine karar vermişti.

Rus askerlerinin çoğunun Suriye’den çekilmesi 22 Aralık’ta tamamlandı. Fakat üç askeri polis taburu dahil bazı gruplar, Hmeymim ve Tartus üslerinde Moskova ile Şam arasındaki anlaşmalar uyarınca ülkede kalmaya devam edecek.

Lavrov, “Suriye’deki gerçek durumu anlamaya başlayan ABD’nin hesaba katmak ve hesaba alınmak için burada hazır olduğunun işaretleri var. Rusya’nın Suriye meselesini çözmek için uyguladığı yaklaşım, bu çalışmanın “Suriye Arap Cumhuriyeti meşru hükümetinin daveti üzerine” yürütülmekte olduğunu vurguladı. Bu bağlamda Lavrov, Washington ile Esed rejimi arasındaki çatışmayı önlemek için işbirliği çağrısında bulundu.

Rus parlamentosu Duma Savunma İşleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Yuri Shvetkin, Rusya’nın, Suriye’yi ve bölgeyi yumuşatmak için tüm ülkelerle işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Rusya İsrail ile işbirliğine hazır

Shvetkin, Rusya’nın İsrail ile askeri koordinasyon için hazır olup olmadığı konusundaki soruya cevap olarak, “Moskova’nın, bölge ülkeleri arasında barışçıl bir birlikteliğin sağlanması ve terörle mücadele için çaba harcayan tüm ülkeler ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu” belirtti.

Shvetkin, “İsrail savaş uçağının düşürülmesinin, İsrail’in Suriye hava sahasını ihlal etmesi sonucunda olduğunu, belirtti.

Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bölgedeki durumun tırmanmasına yol açabilecek adımlardan kaçınmak için telefon görüşmesi yaptı. Netanyahu, Putin’le İsrail ve Rusya orduları arasında eşgüdüm sağlamak için anlaşmaya varıldığını ifade etti. Ayrıca “Putin ile konuştum ve konuşma sırasında savunma hakkımızı vurguladık, görevimiz Suriye topraklarından gelen saldırılara karşı kendimizi savunmak” dedi.