Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suriye halkı bombaları sesinden tanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Şam sakinleri, yerel bombardıman sesleri ve İsrail bombardımanı ayırt edebildiğini belirtiyor.

Aile, sabah saatleri kapıları ve pencereleri titreten yüksek patlama sesleriyle uyandı. Zelzele ya da hafif depremi andıran bu seste aile fertlerinden biri uykulu bir sesle, “Bu İsrail bombası” dedi. Anne ise “Allah Şam’ı korusun” dedi. Üniversite öğrencisi Rubi, “Cevap verme hakkımızı saklı tutuyoruz… Hadi uykumuza dönelim” dedi.

Patlamalar sesi azaldı ve herkes hiçbir şey olmamış gibi uykusuna döndü. Rejim güçleri günlük olarak Şam kırsalında muhalif bölgelerini bombalıyor. Başkent sakinleri ise bu durumu normal olarak karşılıyor.

“Ses derinden geliyor”

Rubi, yerel bombardıman sesleri ve İsrail bombardımanı ayırt edebildiğini, kapıların ve camların sarsıntısından, patlama sesinin derinliğinden İsrail bombardımanını tanıdıklarını, yerel bombardımanın ise daha hafif ve uzun süreli olduğunu ayrıca fil füzelerinin kullanıldığını belirtti. Rubi, “Genellikle füze atış sesi ve daha sonra da iniş sesini duyuyoruz. Ayrıca uçakların uçuş sesini de duyuyoruz. Bunun için belirli bir zaman dilimi yok. Şam’daki füzelerin düşmesi gibi her an olabilir. Sesleri sonrasında gelen ambulans seslerine göre de ayrıt edebiliyoruz. İsrail bombardımanı şafak vakti yapılıyor. Ses derinden geliyor. Sonrasında uçak kalkış sesleri ve ambulans sesi duymuyoruz” dedi.

Suriyeliler, ülkelerindeki İsrail saldırıları konusundaki tutum ve duygularını ifade edemiyor, bu acı verici diyen çocuk doktoru Basil sözlerine şöyle devam etti “İsrail düşman ve Suriye’nin içinde bulduğu durumdan faydalanarak onu zayıflatıyor. Bizi üzen şey ise, tamamen çaresiz durumda olmamız ve iç savaşta, ordunun hırslı Siyonist oluşumla savaş ideolojisi üzerine kurulmuş olması.”

Halk sokaklarda tatlı dağıttı!

Suriyeliler, İsrail darbelerine karşı koymaktan bahseden rejimin açıklamalarından şüphe duyuyor. Cumartesi günü ise rejim hava savunma güçlerinin düşürdüğü İsrail uçağı rejim destekçileri için sevinç kaynağı oldu. Öyle ki bu 7 yıldır süren İsrail saldırılarına, rejim tarafından böyle bir karşılık ilk defa verildi. Bazı dükkan sahipleri bunu kutlamak için sokaklarda tatlı dağıttı. Resmi medya İsrail uçağının düşürülmesini rejimin askeri manevraları ve marşlarla kutlarken, rejime bağlı sosyal medya sitelerinde sokaklarda tatlı dağıtanların görüntüleri yayınlandı. Bununla birlikte rejime bağlı haber kanalları, İsraillilerin sığınaklara kaçması ve işgal altındaki Filistin toprakları kuzeyinde bulunan İsrail yerleşim yerlerindeki barınakların açılması gibi yaşanan paniğe haberlerinde yer verdi.

30 Suriye askerini cenazesi kaldırıldı

Rejim medyası, İsrail’in Şam ve Humus köylerine yaptığı saldırılarla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. Sadece İsrail ile bağlantılı hava saldırılarını ve koalisyonun Deyr-i Zor’da rejime yönelik saldırılarını kınamakla yetindi. Cumartesi günü Hama’nın kuzeydoğu kırsalında bulunan Selamiye şehrinde, geçtiğimiz hafta Deyr-i Zor’da koalisyon saldırılarında ölen 30 Suriye askerinin cenaze töreni düzenlendi. Rejime bağlı medya kuruluşlarında ölenlerin sayılarına dair bir bilgi verilmezken, cenaze töreni rejimin kutlamalarına mani olmadı. Rejime yakın haber sitesi Dimeşk el-An, düşen İsrail uçağını tatlı dağıtarak kutlayan vatandaşların görüntüleri yayınladı.

Şam’a füze düştü

Genelkurmay’ın bulunduğu Emeviler Meydanı çevresinde çıkan yangında gökyüzünü duman kapladı. Resmi haber ajansı SANA’nın Şam polis karakolundaki kaynaktan aktardığına göre, Doğu Guta’daki silahlı gruplar tarafından ateşlenen bir füze Emniyet Meydanı çevresinde düştü.