Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Arapça konuştuğu için uçaktan indirilen yolcu, ABD’li havayolu şirketine dava açtı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Iraklı bir mülteci olan ABD vatandaşı Khairuldeen Makhzoomi, California’ya yaptığı uçuş esnasında, telefonda Arapça konuşması üzerine uçaktan indirilmesi nedeniyle, Southwest havayolu şirketine dava açtı.

Makhzoomi, 9 Nisan 2016’da, Oakland’a gitmek üzere Los Angeles’ta uçağa bindiği esnada yaşanan olay sırasında ayrımcılığa maruz kaldığını ifade ederek tazminat talebinde bulunurken, Southwest Havayolu Şirketi’nden dava hakkında açıklama yapılmadı.

9 Nisan’da gerçekleşen olayda, Berkeley Üniversitesi öğrencisi 25 yaşındaki Irak göçmeni Khairuldeen Makhzoomi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un da katıldığı bir toplantının ardından Oakland’a gitmek üzere Los Angeles’ta uçağa binmişti.

Uçak kalkmadan önce telefonda amcasına Arapça Ban Ki-mun’un konuşmasını anlatan öğrenci, başka bir yolcunun şikayeti üzerine, bir polis memuru ve uçak görevlisi Şuayib Ahmed tarafından uçaktan indirilmişti.

Makhzoomi, Dallas merkezli havayolu şirketinin, bir hata yapmadığı ve bir güvenlik tehdidinde bulunmadığı halde, sadece Arapça konuştuğu için ona karşı bu işlemde bulundukları ifade etmişti.

Yerel emniyet güçleri ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından birkaç saat süren aşağılayıcı sorgu sonucu serbest bırakıldığını, fakat Southwest Havayolu şirketinin kendisine yeni bir bilet vermeyi reddettiğini ve Delta Havayolları ile evine döndüğünü söyleyen Makhzoomi, olayın İslamofobi nedeniyle yaşandığına dikkat çekmişti.

San Francisco’daki Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi İcra Direktörü Zehra Belo, Makhzoomi’nin anlaşmazlığı mahkemelerde çözmeye çalıştığını, fakat Southwest havayolu şirketinin yanıtının yetersiz olduğunu belirtti.

Belo, “Makhzoomi’nin başına gelenlerin, başkalarının başına gelmeyeceğinden emin olmak istiyoruz” diye konuştu.