Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Moskova: Deyr-i Zor’daki ABD hava saldırısında 5 Rus vatandaşı öldü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Moskova, Washington liderliğindeki uluslararası koalisyon tarafından başlatılan saldırılarda 5 Rus vatandaşının öldürüldüğünü ve diğerlerinin ise yaralandığını belirtti. Ayrıca bu kişilerin Rus ordusuna üye olmadığını da ekledi.

Rus paramiliter ve ulusal örgütler, 7 Şubat’ta Deyr-i Zor’da Beşşar Esed rejimi güçlerini hedef alan baskınlar sonrasında kendi saflarından verdikleri kayıpları açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, “Ön bilgilere göre, nedenleri hala incelenmekte olan silahlı çatışma yüzünden Rus vatandaşı olduğu tahmin edilen beş kişinin ölümünden bahsedebiliriz” dedi. Sözcü Zaharova ölenlerin “Rus askerleri olmadığını” vurgulayarak yaralıların da olduğunu ekledi.

Rus ve yabancı basın daha önce bu şekilde ölen mağdurların sayısını belirtti, bazıları 200’den fazla kişi olduğunu söylüyor.

Bunun üzerine açıklamada bulunan Zaharova “Onlarca veya yüzlerce Rus vatandaşının öldüğü iddiaları klasik bir dezenformasyondur. Bu dezenformasyon Suriye’deki hükümet karşıtı güçler tarafından başlatıldı” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD destekli Kürt-Amerikan koalisyonunun karargahına düzenlenen saldırıya tepki olarak başlattıkları saldırılarda en az 100 rejim yanlısının öldüğünü açıkladı.

Saldırıyı takiben, Rusya Savunma Bakanı, Deyr-i Zor’da herhangi bir Rus askeri varlığı olmadığını doğruladı. Ancak Rus medyası, birçok Rus’un Suriye’de paralı asker olarak, özellikle de Wagner Grubu adı verilen özel bir askeri şirketle beraber savaşmakta olduğunu belirtti.

Bir milis grubu ve bir Rus milliyetçi örgütü, 7 Şubat’ta Suriye’de “gönüllü” olarak savaşan iki Rus’un öldürüldüğünü açıkladı.

“Çatışma bölgelerinde Rusya da dahil olmak üzere dünyanın her bölgesinden birçok vatandaş var” diyen Mariya Zaharova, “Bu kişilerin ne yaptıklarını izlemek ve doğrulamak çok zor” ifadelerini kullandı.

Rus basını, ABD destekli Kürt güçlerin 7 Şubat saldırılarını, Rus paralı askerler tarafından desteklenen Suriye rejiminin saldırısına tepki olarak gerçekleştirdiğini bildirdi.

Moskova, ABD’nin cevabını Amerika’nın “Suriye’nin ekonomik servetini kontrol etmeye” çalıştığının kanıtı olarak gördüğünü belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), bir silah deposunda nedeni bilinmeyen patlama sonucu özel bir güvenlik şirketi için çalışan 15 Rus vatandaşının öldüğünü açıkladı.

15 Rus vatandaşının, Deyr-i Zor’da Amerikan saldırılarından iki gün sonra öldürüldüğünü belirten Gözlemevi, güvenlik şirketinin “rejimin kontrolü altındaki petrol ve gaz alanlarını koruması” ile suçlanmasına dikkat çekti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Suriye’nin güneyindeki el-Tanf üssünde bir “işgal” olarak yer aldığını belirtti ve ABD kuvvetlerinin Suriye ordusuyla açık bir çatışma içine girdiğini kaydetti.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, “Amerika, DEAŞ kalıntılarının ardından güvenli bir alan haline gelen el-Tanf üssü çevresindeki 55 km’lik alanı işgal etmeye devam ediyor” dedi.

Amerikalıların Fırat Nehri’nin doğusundaki operasyonlarının kışkırtıcı olduğunu ve “Kürt müttefiklerine sadakat gösterdiğini ve Suriye ordusu ile açık bir çatışma içine girdiğini” söyledi.

Zaharova devamla şöyle söyledi, “Amerikalılar Irak toprakları üzerinden Kürtlere silah konvoyları gönderirken Türkiye’yi provoke ediyorlardı.”