Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye, Afrin’de kimyasal gaz kullanıldığı iddialarını reddetti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsmi verilmeyen bir Türk diplomatik kaynak, “Türkiye, Suriye’de gerçekleştirdiği harekatta hiçbir zaman kimyasal silah kullanmadı ve sivilleri gözetti” dedi. YPG, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR), Türk ordusun dün Afrin’de gaz saldırısı olduğundan şüphelenilen bir saldırı gerçekleştirerek 6 kişinin yaralanmasına neden olduğunu bildirmişti.

Kaynak, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Bu suçlamalar doğru değil. Türkiye, kesinlikle kimyasal silah kullanmadı. Zeytin Dalı Harekatı sırasında sivillere zarar vermeme konusunda hassas davranıyoruz” ifadelerini kullandı.

İddialar kara propaganda

Yetkili 6 sivilin kimyasal gaz saldırısında yaralandığı iddiaları için de “kara propaganda” ifadesini kullandı.

Öte yandan YPG sözcüsü, “Türk ordusu, bölgenin kuzeybatısında Türkiye sınırındaki bir köye bombardıman gerçekleştirdi. Bombardıman sonucu 6 kişi solunum güçlüğü yaşadı. Köyde gözlenen diğer semptomların da saldırının bir gaz saldırısı olduğunu düşündürüyor” şeklinde konuştu.

Suriye’de yeni bir cephe Afrin

Türkiye geçtiğimiz ay Afrin’de, birçok tarafın bulunduğu Suriye savaşında, yeni bir cephe açarak Suriye’nin kuzeyinde bulunan YPG savaşçılarını hedef alarak havadan ve karadan saldırılar düzenliyor.

SOHR tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk kuvvetleri ve Suriyeli muhalif güçlerden onlarla ittifak kuranlarla birlikte dün bir köyü füzelerle hedef aldılar. Afrin’deki tıbbi kaynaklar, “Saldırı sonrası 6 kişide nefes alma güçlüğü yaşadığını ve göz bebeklerinde büyüme görüldü. Bu da saldırının gazla yapıldığına işaret ediyor” denildi.

2011’de çatışmaların başlamasından bu yana, YPG ve müttefikleri, Afrin’inde aralarında bulunduğu 3 özerk bölge kurdu. Washington ve Suriye rejiminin onların bağımsızlık planlarına karşı gelmesine rağmen ABD’nin yardımı ile DEAŞ’ın elindeki bölgelere egemen olduktan sonra bölgedeki nüfuzları artış gösterdi.
ABD’nin YPG’ye verdiği destek, onları sınır güvenliğine bir tehdit olarak gören Türkiye’yi kızdırdı. Türkiye, YPG’yi 30 yıldır topraklarında mücadele ettiği silahlı terör örgütü PKK’nın bir uzantısı olarak görüyor.