Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

‘Musevi ve Kerrubi’nin ev hapsi sona erecek’ | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran’ın Meclis Başkanı Yardımcısı Ali Mutahhari, Yeşil Hareket’in liderlerinden eski Başbakan Mir Hüseyin Musavi, eşi Zehra Rahneverd ve eski meclis başkanı Mehdi Kerrubi aleyhindeki güvenlik uygulamalarının hafifletileceğini açıkladı.

İran Öğrenci Haber Ajansı’nın (ISNA) aktardığı bilgilere göre, Mutahhari, yaptığı basın açıklamasında, Kerrubi ve Musavi’nin ev hapsinin bir aydan daha kısa bir süre sonra sona ereceğini söyledi.

“Bize söz verdiler”

Şu anki sessizliğin bu yöndeki vaatlerle bağlantılı olduğunu söyleyen Mutahhari, ilgili yetkililer, hükümet ve güvenlik birimleri arasında yapılan istişarelerle zorunlu hapsin sona erdirileceğine atıfta bulundu. Bu bağlamda Mutahhari, “Bize söz verdiler. Ev hapsi konusunda medya yoluyla konuşmamamızı söylediler. Ancak konuyu bu yıl bitmeden (İran takvimine göre Nevruz’dan önce) sonlandırmaya çalışıyoruz” dedi.

Yeşil Hareket’in konumu ise henüz bilinmezken, Muhafazakar akım, 2009 olaylarını fitne olarak nitelendiriyor. Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Yeşil Hareketi’nin protesto gösterilerinin rejimi devirmeyi amaçladığını belirtmişti.

Öte yandan Mir Hüseyin Musavi’nin iki kızına Ocak ayının sonunda babaları ile görüşme izni verildi.

İran’da 12 Haziran 2009’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına itiraz eden cumhurbaşkanı adaylarından Musavi, eşi Rahneverd ve Kerrubi seçimlerden sonra çıkan protesto olaylarına destek verdikleri gerekçesiyle ev hapsine mahkum edilmişti. Bu bağlamda söz konusu bu kişiler, Şubat 2011’den bu yana İran Milli Güvenlik Kurulu kararı uyarınca ev hapsinde tutuluyor.

Mir Hüseyin Musevi, ilk İran Dini Lideri Humeyni’nin desteği ile 1980- 1988 yılları arasında başbakanlık yapmıştı.

Aralık 2016’da Devrim Muhafızları İstihbarat Başkan Yardımcısı Hüseyin Necat, Suriye devriminde tutuklularla dayanışma içerisinde olduklarını göstermek amacıyla Tahran’da protesto çağrısı yapmalarının ardından Milli Güvenlik Kurulu’nun Musavi ve Kerrubi’nin ev hapsinde tutulduğunu onayladığını, ancak kararın Yeşil Hareket olaylarıyla bağlantılı olmadığını söylemişti.

Ev hapsinden önce Yeşil Hareket yandaşları, Musavi ve Kerrubi’nin Tunus ve Mısır’daki Arap Baharı devrimlerine destek çağrılarına yanıt olarak sokaklara indi.

Gerçekleşen protesto gösterilerinde, ilk kez birinci ve ikinci dini liderlerin fotoğrafları yakıldı. Bu bağlamda bir grup analist, Yeşil Hareket protestolarının Musevi ve Kerrubi öncülüğünde başladığını ve daha sonra rejim karşıtı protesto gösterilerine dönüştüğünü iddia etti.

Musavi ve Kerrubi aleyhindeki ev hapsinin kaldırılması, 2013 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ruhahi’nin vaatlerinden biriydi. Ancak Ruhani hükümeti, nükleer anlaşma ve ülkeye yönelik yaptırımların kaldırılması durumlarına odaklanırken, ülkenin iç meselelerine dair vaatleri yerine getirmeyi geciktirdi. Bu bağlamda İran yasaları uyarınca Milli Güvenlik Kurulu’na başkanlık eden Cumhurbaşkanı Ruhani’ye karşı baskılar arttı.

Diğer taraftan 2016 seçimlerinde Ruhani, Musavi ve Kerrubi’nin ev hapsinin sonlandırılması vaadini yineledi. Ancak bu vaadin gerçekleştirilmemesi, hareketin yandaşları arasında hoşnutsuzluk yaratırken, reformist hareket liderlerine karşı ev hapsi hakkında açık konuşmadığı nedeniyle anayasa yemin töreninde kınamalara neden oldu.