Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Terör zanlısı Somali vatandaşı ABD’de müebbet ile yargılanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tnuza Jamal Hassan adlı bir Somali vatandaşı kadın, 10 gün sonra El-Kaide’ye bağlı terör suçlaması ile Minnesota’daki bir ilçe mahkemesine çıkarılacak.

Geçen hafta aynı nedenle bir federal mahkeme karşısına çıkarılan kadına, her iki mahkemede ömür boyu hapis cezası istendi.

Minneapolis Star gazetesi Hassan’ın ailesinin Somali’de olduğunu buna rağmen Hassan’ın Etiyopya’ya gitmek istediğini bildirdi. Ayrıca kadının ailesinin gazetecilerin sorusuna cevap vermeyi reddettiği öğrenildi.

Hasan geçen yıl El Kaide’ye katılmak üzere Afganistan’a gideceği esnada tutuklanan ve suçunu FBI polisine itiraf eden Hassan, El Kaide ve DEAŞ’ın ayrıldığını kendisinin el-Kaide’ye bağlı olduğunu söyledi. Ayrıca orada bir El Kaide savaşçısı ile evlenmeyi istediğini de sözlerine ekledi.

Associated Press’in (AP) yayınladığı haberde, Hasan’ın ABD’deki askeri operasyonlarına tepki olarak bu karara vardığını aktardı. Ayrıca Hassan, başkalarını da cihada katılmaya teşvik ettiğini itiraf etti. Ancak ABD topraklarına saldırmak niyetinde olmadığını söyledi.

Ajansa göre, ABD’nin Minnesota eyaletindeki St. Catherine’s Katolik Üniversitesi öğrencisi olan Hassan polis tarafından ilk tutuklamasının ardından serbest bırakıldı. Polis olaydan dört ay sonra, geçen ay eski “St. Catherine’s Katolik Üniversitesi’nde küçük çaplı bir yangın çıkartma” suçlamasıyla Hasan’ı tekrar gözaltına aldı. Çıkan ateşte kimsenin zarar görmediği öğrenildi.

Geçen hafta Federal Mahkeme’ye çıkarılan Hasan savcı tarafından “başka birinden direktif almadan kendi kendine cihat ilan etmekle” suçlandı.

Ayrıca geçen hafta, Minneapolis Star gazetesi, Hasan’ın tutmama konusundaki tartışmaları ilk kez yayınladı.

Tartışmalar geçen hafta bir öğrencinin Florida’da bir liseye ateş açıp 17 kişiyi öldürdüğü olayla bağlantılı yapıldı. Daha sonra FBI, faille ilgili bir uyarı aldığını ancak soruşturma açmadığını itiraf etti.

AP, Pazar günü eski bir FBI çalışanı olan Jeffrey Rangel’in “Hasan’ın ilk kez gözaltına alındığında tutuklanmasını beklerdim” ifadelerini yayınladı.

FBI’nın olaya daha önce müdahale etmemesi hakkındaki sorulara FBI sözcüsü Jeff Van “Devam eden bir yargılama hakkında konuşmak istemiyorum” açıklamasında bulundu. Adalet Bakanlığı sözcüsü Tasha Zorna da aynı şeyleri ifade etti.

Geçen hafta görülen Hasan’ın mahkemesinde başsavcı yardımcısı Andrew Winter, “Hasan’ın binanın tamamını yakmayı başaramamasına rağmen, yetkililere hepsini yakma ve insanları öldürme niyetinde olduğunu” belirtti.

Winter, Hasan’ın önce radikalleşmeye başladığını daha sonra bu düşüncelerinin artarak şiddet eğilimine doğru gittiğini ekledi.

Savcılık belgelerine göre, Hasan 19 Eylül’de Afganistan’a gitmeye çalıştı. Dubai’ye kadar giden Hasan, vizesi olmadığı için orada tutuklandı. FBI sorgulamasının ardından, El Kaide’ye katılmaya çalıştığını itiraf etti. Muhtemelen savaşmayı değil sadece, El Kaide savaşçılarından biri ile evlenmeyi istiyordu. Kendisine bir intihar saldırısı yapmak isteyip istemediğini sorduğunda, bunu yapmak istemediğini ABD’de söyledi çünkü belirli bir hedefi yoktu. Hasan geçen yıl arkadaşlarına bir mektup yazarak onları cihada teşvik ettiğini kabul etti.

Geçtiğimiz aralık ayında Hasan ve annesi Etiyopya’ya seyahat etmeye çalışırken Minneapolis Havaalanın’da durdurmuştu. Hassan, kız kardeşinin kimlik belgesiyle yolculuk yapmasına rağmen polis tarafından tutuklanmadı. Hassan’ın Etiyopya’da havanın soğuk olmamasına rağmen kışlık bir palto taşıması onun Etiyopya dışında bir yere seyahat etmek istediğini açıklıyordu. Daha sonra Hassan ailesinin evinden uzaklaştı. Eski üniversitesinin binasını kundaklama girişimi sebebiyle tekrar tutuklandı.