Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye’den Esed rejimine Afrin uyarısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye rejimi, bugün, kendisine bağlı kuvvetlerin birkaç saat içerisinde, Türkiye tarafından düzenlenen askeri operasyonu engellemek için Halep’in kuzeybatısındaki Afrin bölgesine gireceğini ilan etti. Bu gelişme karşısında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Eğer rejim YPG’yi temizlemek için girerse problem yok. YPG’yi korumak için giriyorsa Türk askerini hiç kimse durduramaz” dedi. AFP’ye göre ise Afrin’i kontrol altında tutan Kürt kuvvetler konuya dair henüz bir açıklama yapmadı.

Ankara yönetimi, 20 Ocak gününden beri Afrin’e yönelik askeri operasyonunu sürdürürken, operasyonu terör örgütü olarak nitelediği Halk Savunma Güçleri’ne (YPG) karşı gerçekleştirdiğini ifade ediyor.

Zeytin Dalı Harekatı olarak nitelenen askeri operasyonlar kapsamında Türk kuvvetleri, Afrin’e yönelik çok sayıda hava saldırısı ve top ateşi bombardımanı gerçekleştirdi.

Suriye rejimi 2012 yılında Afrin’den çekildi

Suriye rejimine bağlı kuvvetlerin 2012 yılında Afrin’den çekilmesiyle bölgeyi kontrol altına alan Kürt kuvvetler, daha sonra burada öz yönetim ilan etmişti.

YPG’ye bağlı Afrin Yürütme Meclisi Başkanı Hewi Mustafa, dün, AFP’ye verdiği demeçte, hükümet güçlerinin Afrin’e dönüş ihtimali üzerine müzakerelerin sürdüğünü söyledi.
Mustafa, rejim ile yapılan müzakerelerin askeri müzakereler olduğunu sözlerine ekledi.

YPG Genel Komutanı Sipan Hemo ise bugün yaptığı açıklamada, hükümet güçlerinin Afrin’i ve sınırlarını korumak için bölgeye gelmesinin kendileri için problem olmadığını ifade etti.

“Kuvvetlerimizi hiç kimse durduramaz”

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ürdün’ün başkenti Amman’da Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası katıldığı ortak basın toplantısında, Türk kuvvetlerinin Afrin’e YPG’yi korumak için yapılacak herhangi bir müdahaleye karşı koyacağı uyarısını yaptı.

Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Rejim güçleri Afrin’e PYD’yi temizlemek için girecekse problem yok ama PYD’yi korumak için girecekse kuvvetlerimizi hiç kimse durduramaz. Bu Münbiç ve Fırat’ın doğusu için de geçerlidir” dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safdi ise basın toplantısında yaptığı açıklamada, Ürdün’ün Türkiye ile Suriye’de siyasi çözüme ulaşılması konusunda hem fikir olduğunu dile getirdi.