Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türkiye, Washington ile yapılan anlaşmaların yerine getirilmesini bekliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Afrin’e düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı 30. gününde devam ederken, Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konusundaki ihtilafları gidermek için diplomatik açıdan harekete geçileceğini belirtti. Erdoğan, Türkiye ile ABD arasında yakın dönemde gerçekleştirilen toplantılarda alınan kararların uygulanmasına öncelik verileceğini ve Ankara’nın tüm sorunları diplomatik yollarla çözmeyi tercih edeceğini açıkladı.

“Müzakere önemli, fakat sahada ne olup bittiğine bakarız”

AK Parti’nin Ankara İl Kongresi’nde konuşan Erdoğan, “Konuşmak, müzakere etmek elbette kıymetlidir ama biz asıl neticeye bakarız. Asıl uygulamaya bakarız, asıl sahada ne olup bittiğine bakarız” dedi.

“Bize uzatılan hiçbir dostluk elini havada bırakmadığımızı görüyorsunuz”

ABD’nin YPG’ye verdiği desteğe dair eleştirilerini sürdüren Erdoğan, “Bu süreçte kendine çeki düzen vermesi, hatalarını düzeltmesi gerekenler karşımızdakilerdir. Ankara, bütün sorunları diplomasi ve müzakereler yoluyla çözmek istiyor. Son günlerde bize uzatılan hiçbir dostluk elini havada bırakmadığımızı görüyorsunuz. Meseleleri diyalogla, suhuletle çözmek isteyenlere karşı biz de olumlu bir tavır sergiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın bu açıklamaları, geçtiğimiz hafta İstanbul’da ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymon ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın arasında gerçekleşen toplantının, ve onu takiben ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Türk Mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ve kendisi ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüşmesinin ardından geldi.

“Ortadoğu ile ilgili herhangi bir konuda Türkiye olmadan bir karar alınamaz”

Ortadoğu ile ilgili herhangi bir konuda Türkiye olmadan bir karar alınamayacağına dikkat çeken Erdoğan, “YPG tarafından Türk topraklarına roket atılırsa sabredemeyiz. Bize husumet besleyenin, istikbalimizi tehdit edenin ne kimliğine ne cesaretine bakarız. Ezer geçeriz. Bu kabul edilemez. Şimdi DEAŞ’ı da PYD’si de gömülmeye başladı. Biz ne dedik, bunları açtıkları çukurlara gömeceğiz dedik. Gömdük. Gömmeye de devam edeceğiz. Ya buraları bırakıp gidecekler ya da silahları gömecekler, üzerine de betonu dökecekler” dedi.

ABD yönetimi tarafından verilen vaatlerin tutulmadığını bir kez daha eleştiren Erdoğan, “Obama döneminde hep aldatıldık. Olacaksa olacak, olmayacaksa kendi göbeğimizi kesmek zorundayız” diye konuştu.

Afrin’de siviller için kamp kuruluyor

Afrin’de sivillerin ihtiyaçlarını görecek kamplarla ilgili çalışmalar yapıldığını açıklayan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, kampların Fırat Kalkanı Harekatı’ndan sonra Cerablus, Azez ve El-Bab’da kurulan kamplara benzeyeceğini söyleyerek, “Türkiye artık bu hususta büyük tecrübe kazandı. Orada yaşayan insanların ihtiyacı olduğunda o kamp alanlarını anında, hızlı şekilde donatmak, çadırlarıyla, banyo, tuvaletleriyle, gerekirse su kuyularıyla, yiyecek temini, sağlık ihtiyaçlarıyla bu hizmetleri verebilecek durumdayız” şeklinde bilgi verdi.

“DEAŞ’tan kurtarılan bölgeleri sahiplerine teslim etme konusunda anlaştık”

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ülkesinin, Suriye’de DEAŞ’tan kurtarılan bölgeleri esas sahiplerine teslim etme konusunda Türkiye ile anlaştığını ve birlikte çalışmaya devam edeceğini dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da, Ankara’da yaptıkları görüşmede beraber çalışma konusunda mutabık kaldıklarını hatırlattı.

ABD’li bakan, Türkiye’nin YPG’nin Münbiç’ten çekilmesi yönündeki talebinin sorulması üzerine de, “Konunun tamamını çözdüğümüzü söyleyemem. Bu da şu demek, bunlar üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda kararlıyız” diye konuştu.

“TSK’nın kimyasal silah kullandığı iddiası son derece olasılık dışı”

Afrin’de TSK tarafından kimyasal silah kullanımına ilişkin iddialara ilişkin olarak açıklama yapan Beyaz Saray, bu iddiaları ‘son derece olasılık dışı’ olarak nitelendirdi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, YPG birimlerinin sosyal medya üzerinden paylaştığı ‘Türkiye’nin Afrin’de kimyasal silah kullandığı’ iddialarına ilişkin haberleri gördüğünü, ancak ellerinde bunu teyit edecek bir kanıt olmadığını söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden AA muhabirine açıklama yapan bir yetkili de, benzer bir yorumda bulunarak, “Türk kuvvetlerinin kimyasal silah kullandığını son derece olasılık dışı olarak değerlendiriyoruz. Afrin’de sivillerden uzak durulması ve sivillerin korunması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

SANA haber ajansı, Afrin’deki hastane yöneticisine dayandırdığı haberde, TSK’nın saldırısı sonucu Afrin’in Mezyene köyünde 6 kişinin zehirli gazdan etkilenerek tedavi altına alındığı iddia etmişti.

SANA’nın resmi internet sitesinde, iddialara ilişkin görüntü bulunmazken, sadece birkaç fotoğraf paylaşıldı.

YPG’ye ait bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan ve söz konusu saldırıya dair olduğunu iddia ettikleri videoda ise, hastanede bulunan kişilerin bilincinin açık ve konuşabildiği, rahat hareket edebildiği, vücudunda kızarma veya titreme olmadığı görüldü.

Çavuşoğlu’ndan eleştiri

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, SANA’nın iddialarını eleştirerek, onları haberleri güvenilir kaynaklardan araştırmaya davet etti.

TSK tarafından yapılan açıklamada, 20 Ocak’ta başlayan Zeytin Dalı Harekatı’nda YPG biriminden şimdiye kadar 1614 kişinin etkisiz hale getirildiği belirtildi.