Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Berri, seçim planını açıkladı! | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, 19 Şubat’ta yaptığı açıklamada Özgür Vatansever Hareket ile “maslahat koalisyonu” çerçevesinde dolaylı koalisyon kapısını araladı. Cezzine bölgesine Hristiyan bir aday belirlemekten kaçınan Berri, önceki seçimlerden farklı olarak listesinde sadece 16 adaya yer verdi.

Diğer taraftan Meclis Başkanı Nebih Berri liderliğindeki Liberal/Seküler Şii Emel Hareketi ve İslamcı Şii Hizbullah tarafından temsil edilen Şii bloğu, 1992 yılından bu yana süren koalisyonları çerçevesinde yaklaşan Lübnan seçimlerine de yan yana katılıyor.

Berri’nin, Dışişleri Bakanı Cibran Basil liderliğindeki Özgür Vatansever Hareket ile ilişkilerini çevreleyen siyasi gerginliğe rağmen, Meclis Başkanı Cezzine’de (2009 seçimlerinden bu yana en hassas bölge) bir aday belirlemekten kaçınarak, “karşılıklı çıkarlar” çerçevesinde dolaylı bir koalisyon için boşluk açmaya çalışıyor.

Öte yandan Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgilere göre, 3 Hristiyan, 2 Şii ve 1 Dürzi adayı kapsayan Baabda şehrinin de aralarında bulunduğu birçok bölgede iki taraf arasında bir seçim düzenlemesine karşı kapı aralanmış durumda.

Bu çerçevede Nebih Berri, yaptığı açıklamada seçim programını ve 16 adayın ismini duyurdu. Berri, “Anayasa yükümlülükleri ve milli uzlaşma belgesi ilk seçeneğimiz ve tabi olduğumuz merciidir” dedi. Ayrıca İsrail’in düşmanca saldırıları ve tekfirci terörizmle temsil olunan diğer yüzü karşısında Lübnan’ın birliğini, egemenliğini ve ulusal sınırlarını korumaya dikkati çekti.
Berri, “halk, ordu ve direniş” denkleminin sürdürülmesi gerektiğini belirtirken, “İmam Musa el-Sadr’ın kurduğu direniş projesine” bağlılıklarını da yineledi.

Meclis Başkanı Berri, parlamentonun büyük bir kısmını karada ve denizde Lübnan’ın petrol kaynaklarının çıkarılması, egemen bir fonun kurulması, ulusal petrol şirketi ve kara petrol yasasının takibi için tahsis edileceği vaadinde bulundu. Seçim programına dair yapılan açıklamada, tüm Lübnan vatandaşlarının siyasi katılımını sağlamak için bir “Gurbetçi Bakanlığı” kurulacağını da kaydetti.

İlk defa bir kadını içerecek olan Kalkınma ve Kurtuluş bloğunun 16 adayı hakkında açıklamada bulunan Meclis Başkanı Berri, Dürzi aday Enver el-Halil, Katolik aday Mişel Musa ve Sünni aday Kasım Haşim’i kapsayan listede mezhebi çeşitliliğin korunduğuna dikkati çekti.

Berri’nin açıklamasına göre, söz konusu adaylar içerisinde 4 yeni isim bulunuyor. Bunlar; Fadi Allame (Baabda adayı), Emel Hareketi Yürütme Heyeti Başkanı Muhammed Nasrallah (Batı Bekaa adayı), Emel Hareketi’nin siyasi büro üyesi Muhammed Havace (Beyrut), Ezzidine (Güney Lübnan)

Öte yandan Uluslararası Bilgi Merkezi’nde araştırmacı Muhammed Şemseddin, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, güneyde Şii bloğunu bozma olasılığının tüm rakiplerin koalisyonunu gerekli kılacağını kaydetti.

Öte yandan Güney’in aksine, Bekaa’da daha fazla zorluk olduğunu belirten Muhammed Şemseddin, Şii bloğunu bozmak için büyük bir muhalefet grubunun oluşturulduğunu kaydetti.

Araştırmacı, Şii bloğunun, başarı elde etmesi için Beyrut’ta Sünni güçlerle bir denge kurması gerektiğini de söyledi. Ancak Baabda’da Şiilerin zaferi güvence altına alacağını ifade etti.
Batı Bekaa, Zahle, Kuzey Bekaa, Beyrut ve üçüncü güney bölgesinde Müstakbel Hareketi’nin, birinci güney bölgesi, Biblos ve Baabda’da da (Hizbullah’ın iki taraf arasında bir anlaşmaya varamaması durumunda) Özgür Vatansever Hareketi’nin rekabeti olacağını sözlerine ekledi.