Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya, İran’a karşı BMGK’ya sunulacak tasarıyı reddeddi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya, dün, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK), İran’ı Yemen’e uluslararası kanunlarca yasaklanmış silahlar göndermesi nedeniyle kınayan ve Tahran’a karşı fiili adım atılmasını ön gören karar tasarısı sunulmasını reddetti.

Tasarı, Yemen’e yönelik ambargoları bir yıl daha uzatmak amacıyla geçtiğimiz ay İngiltere tarafından hazırlanmıştı. Tasarıya göre, BM’nin Yemen’den Suudi Arabistan’a atılan balistik füzelerin İran’da üretildiğini doğrulayan raporu gereğince, bu konuda sınırsız icraatlar yapma hakkını BMGK’ya tanıyor.

Konuya dair bir açıklama yapan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenza, tasarının İran’a yönelik ambargolara değil Yemen’e uygulanan ambargoların uygulanması için bu ülkeye BM gözlemcilerinin gönderilmesine yoğunlaşması gerektiğini söyledi.

“Öncelikle bu çalışma grubunun görev süresinin uzatılmasına yoğunlaşmalıyız”

Nebenza, açıklamasında, “Genel olarak cezaları sevmiyoruz. Bu karar Yemen’deki çalışma grubunun görev süresinin uzatılmasıyla ilişkili olmalıydı İran’a karşı değil. Bu yüzden öncelikle bu çalışma grubunun görev süresinin uzatılmasına yoğunlaşmalıyız” dedi.

Karar tasarısı, İran’ın Yemen’deki Husi militanlara kısa menzilli füze ve insansız hava araçları gibi silahları ulaştırmakta başarısız olmasının ardından 2015 yılında Yemen’e dair alınan silah ambargosu kararını delmesini işliyor.

Fransa, İngiltere ve ABD tarafından desteklenen tasarı metni, BMGK’nın Yemen’e yönelik silah ambargosunun ihlal edilmesine karşı gerekli icraatları almasının yanı sıra, Yemen’de herhangi bir balistik füze kullanımının yeni ambargolara sebep sayılmasını ön görüyor.

BMGK, önümüzdeki hafta söz konusu karar tasarısını oylayacak.

ABD, Fransa, İngiltere ve Çin ile birlikte BMGK’nın 5 daimi üyesinden biri olması nedeniyle Rusya’nın kararı veto etme hakkı bulunuyor.

Tasarı, Suudi Arabistan ve ABD’nin, İran’a yönelttiği ‘Husi teröristleri silahlandırma’ suçlamasını destekliyor. Tahran yönetimi ise bu suçlamaları reddediyor.