Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn Ermenistan’da | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Irak’a yaptığı ziyaretinin ardından Ermenistan’a gitti. Avn “ Bu ziyaret Lübnan ve Ermenistan arasındaki ilişkileri özelliklede bu yolculuğumuzda bize eşlik eden Ermeni asıllı Lübnanlılar arasındaki ilişkileri güçlendirecek” ifadelerini kullandı. Cumhuraşkanı Lünanlıları oy kullanmaya çağırdı.

Avn ziyarete Tüm Ermeniler Katolikosu Karekin II ile görüşerek başladı.

Dünya Ermenileri Katolikosu 2. Karekin Ermeni Apostolik Kilisesinin merkezi olan Ana That Kutsal Eçmiadzin’de resmi ziyareti için Ermenistan’da bulunan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ı kabul etti.

Dost ülke Lübnan Cumhurbaşkanının tüm dünya Ermenilerinin ruhani merkezini ziyaret etmekten duyduğu memnuniyetini dile getiren 2. Karekin Ermenistan-Lübnan arasında tarihten gelen güçlü bağların karşılıklı güvene dayalı olduğunu kaydetti.

Katolikos Cumhurbaşkanı Mişel Avn’un Ermenistan ziyaretini iki ülke arasındaki farklı alanlarda ikili işbirliğinin güçlendirilmesi ve iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkilerin daha da genişletilmesi için yeni bir ivme vereceğini umduğunu belirtti.

Katolikos, Ermeni Soykırımı’ndan kurtulan Ermenilerin, Arap halkının misafirperverliği sayesinde Lübnan’ın kutsal toprağında barınak bulduğunu söyledi. 2. Karekin bugün Diaspora’daki en geleneksel ve organize edilmiş topluluklardan birinin Lübnan’da yaşadığını bunun ispatı olduğunu kaydetti. Katolikos Lübnan makamlarının Ermeni toplumuna gösterdiği saygı ve sevgiye de dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Avn, dost ülkeye yaptığı ziyaretin Ermeni-Lübnan ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için olumlu sonuçlar doğuracağını umduğunu belirtti.

Ermeni tarihini ve kültürünü iyi tanıdığını söyleyen Başkan Ermeni halkını güçlü inançlı cesur bir halk olarak tanıdığını belirtti.

Avn Soykırım Anıtı’nı ziyaret etti

Lübnan’daki Ermeni toplumu hakkında konuşan Avn, ülkenin ekonomik, kültürel, eğitimsel ve diğer alanlarına büyük katkılarda bulunduğundan dolayı teşekkür etti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn resmi ziyaret için bulunduğu Ermenistan başkenti Yerevan’da Ermeni Soykırımı’nın kurbanları anıt-müzesi Tsitsernakaberd’i ziyaret etti.

Avn’ı Ermenistan Bölgesel Yönetim ve Geliştirme Bakanı Davit Lokyan ve Yerevan Belediye Başkanı Taron Margaryan eşlik etti.

Ermeni Soykırımı anıtına çiçek bırakan Avn, Soykırım kurbanları anısına ağaç dikti. Ermeni Soykırımı müze-enstitüsünü gezen Avn müzenin anı defterine not bıraktı.

Müzede Ermeni halkının tarihinde yaşanan kanlı dönemin korkunç görüntüleri ve somut kanıtlarını gördüğünü yazan Avn, Ermeni halkının çektiği acılara rağmen gurur duyulacak bir devlet kurup daha iyi bir gelecek inşa etmek yolunda eski medeniyet mirasını yeniyebildiğine saygı duyduğunu vurguladı.

Avn konuşmasında “Bu korkunç görüntü ve kanıt müzesinde gördüğüm şey, bana çağlar boyunca yaşanan vahşice katliamlarla Ermeni halkının tarihine damgasını vuran kanlı sahneyi anlatıyor. Bu davada adaletin gerekliliğini vurguluyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Avn “Bu ziyaret Lübnan ve Ermenistan arasındaki ilişkileri özelliklede bu yolculuğumuzda bize eşlik eden Ermeni asıllı Lübnanlılar arasındaki ilişkileri güçlendirecek” sözlerine yer verdi.

Avn Ermenistan’da bulunan Lübnanlılara şunları söyledi “Yurtdışında yaptığım ziyaretlerde Lübnanlılarla bir araya gelmek çok hoşuma giden bir gelenek haline geldi. Daha önce söylediğim gibi Lübnanlıların dünyadaki yayılımı Lübnan’ın kozmopolit bir ülke olduğunu doğruluyor. Zengin ve Ermeni kökenli Lübnanlıların Lübnana ekonomi siyaset ve kültür düzeylerinde olumlu etkileri oldu.

Cumhurbaşkan tüm Lübnanlıları “ Oy kullanma hakkınızı kullanın eğer Lübnan’da başvuru tarihiniz dolmuş ise Ermenistan’da kullanın” çağrısında bulundu.

Avn Ermenistan’dan Irak’a geçti. Irak’ta, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Başbakan Haydar İbadi başkanlığındaki üst düzey Irak yetkilileriyle bir araya gelen Mişel Avn, Iraklı mevkidaşı Fuad Masum ile Riyad zirvesi öncesi Arapların pozisyonları ve birleşmenin önemini hakkında görüştü. Salı günü, Avn, iki ülke arasındaki önemli iç sorunların, Arap ve bölgesel dış ilişkilerin bazılarını görüşmek üzere Irak’a resmi bir ziyaret düzenledi.

Avn, Irak cumhurbaşkanıyla yaptığı görüşme sonrasında gerçekleştirdiği basın toplantısında, ülkesinin Irak ile birlikte olduğunu ve bölünme projelerine karşı çıktığını söyledi. “Arap konumunu birleştirmek ve Arap ülkeleri arasındaki uzlaşma yolunda ilerletmek ihtiyacına karar kıldık. Ayrıca Başkan Masum ile israil tehlikesini ve bu tehlikeleri çözüm yollar hakkında konuştuk” fadelerini kullandı.