Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sisi: İsrail ile gaz ithalatı anlaşması imzalandı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, özel şirketler arasında İsrail’den doğal gaz ithalatına ilişkin imzalanan son anlaşmaya dair açıklamalarda bulundu. Sisi, “Mısır doğal gaz konusunda bölgesel bir merkez haline geldi. Hedefimiz büyük anlaşmalara imza atmaktır” dedi.

Yatırım Bakanlığı bünyesinde hizmet verecek merkezin açılışında konuşma yapan Sisi, Doğu Akdeniz bölgesindeki ticaret ve gaz dolaşımı konusunda Mısır halkının yönetime gösterdiği ilgiden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Sisi konuşmasında “Bu konuda saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Bu 4 yıldır hayalimdi. Mısır’ın bölgesel enerji merkezi haline dönüşmesi yoluyla elde edilecek statünün olumlu yanları çok fazla. Böylece insanlar yaptıklarımızdan dolayı memnuniyet duyacak” dedi.

Anlaşmanın mahiyetine ilişkin de açıklamalarda bulunan Sisi, İsrail’den doğal gaz ithalatına ilişkin son anlaşmanın özel şirketler arasında imzalandığına ve hükümetin bunda taraf olmadığını belirtti.

Sisi “Ben halkla açık konuşurum. Biliyorum, her sözün söylenmemesi gerek. Fakat şunu bilmelisiniz ki kullandığımız tüm petrol ürünlerinin maliyeti aylık 800 milyon ila 1,3 milyar aralığında değişiyor. Bu da yılda yaklaşık 12 veya 13 milyar dolar anlamına geliyor. Bu, yıllık petrol tüketim hacmimizdir. Bugün İsrail’den 1,5 milyar dolarlık bir gaz satın almak, ayda 125 milyon dolar anlamına geliyor. Bu rakamı Mısır’daki ürünlerimizin tüketim faturası ya da kapsadığı değer bağlamında ele almak isterim” dedi.

Sisi Mısır’ın doğal gaz konusunda bölgesel ticaret merkez hâline geldiğine dikkati çekerek, “Gazın bulunduğu ülkelerde lojistik kolaylıkların sağlanması gerekir. Çünkü alanlardan çıkarılır, kullanımı veya ihracatı için uygun hale getirilmek için işlenir. Akdeniz havzasında birçok ülkede olmayan doğal gaz işleme tesislerimiz var” ifadelerini kullandı. Ayrıca Mısır’ın doğal gaz ithali, ihracı, değişim ve ticaretini düzenleyen bir kanun çıkardığını vurguladı.

Mısır Cumhurbaşkanı “Eğer özel şirketler gaz ithal edecekse, biz de devlet olarak, devlete ait tesis ve tesislerin kullanımlarından elde edilen gelirlerden faydalanacağız” dedi.

Anlaşmanın kamuoyundaki yankılarına da değinen Sisi konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“İnsanlar başkan nasıl böyle konuşur diyerek şaşırıyor. Önce petrol yatakları bize yeter deyip, daha sonra da başka ülkelerden ithal edecek demememe şaşırıyor. Ben gazın piyasaya göre ithal edileceğini söylüyorum. Mısırlılar, bu konuda çok büyük bir hedef ulaştık. Mısır bir fırsat yakaladı. Yakında bölgede ve tüm ülkelerde çıkan gazlar bize gelecek. Devletlerin isimlerinden bahsetmeyi sevmiyorum. Lakin mesela Güney Kore gaz üretmiyor. Buna rağmen çok büyük petrokimya endüstrileri var. Üretim için yurtdışından gazı ithal etmek için teknolojik olanaklarından yararlanan, daha sonra katma değeri yüksek ürünleri tekrar ihraç eden bir ülke konumda.”

Sisi, Mısır Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Sahar Nasr’dan her hafta en iyi çalışana ya da iş performansına sahip memurlara ilişkin bir takip raporu gönderilmesini talep etti. İnceleme gezisi sonunda ‘Mısır’daki Yatırımlar’ kitabını imzaladı.

Tel Aviv, hafta ortasında İsrailli Noble ve Delek şirketleri ile Mısır’ın Dolphin Energy şirketi arasında 10 yıl süresince 15 milyar dolarlık İsrail doğal gazını ihraç etmek için anlaşma imzaladığını açıkladı.
Anlaşmayla 10 yılda toplam 64 milyar metreküp doğal gaz sağlanması hedefleniyor.