Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Pakistan’ın terör listesi endişesi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Pakistan Dışişleri Bakanı Hoca Muhammed Asıf bu hafta Paris’te yapılan mali toplantıda, ülkesinin terörle suçlanan ülkeler listesine dahil edilmesinden kaçındığını açıkladı. Asıf Salı günü attığı bir tweetle Pakistan’ın Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) tarafından alınan kararı 3 ay süresince askıya alınmasını başardığını açıkladı.

Bakan, Pakistan’ın dahil edilmesi konusunda fikir birliği olmadığını vurgulayarak, ülkesinin yeni rapor için 3 ay bekleyeceğini işaret etti.

AFP’ye göre, bu değişiklik Pakistan’ın Birleşmiş Milletler tarafından terörist ilan edilen kişileri terörist olarak tanımlamasına ilişkin yasa değişikliğini kabul etmesinden sonra yapıldı. Ayrıca Pompeii saldırılarındaki önemli şüpheli Hafız Said’in liderliğindeki Tebliğ Cemaati’nin varlıklarına el koymaya başladı.

Rapor, ABD’nin İslamabad’ı militanlar için güvenli sığınak olarak değerlendirmesinin ardından BM Pakistan’ı FATF listesine dahil etmesini istediğini açıkladı. Bu durum getirilebilecek kısıtlamaların ülke ekonomisine vereceği zararlara ilişkin korkulara neden oldu.

ABD askeri desteği askıya almıştı

Pakistan ve ABD arasındaki ilişkiler, Başkan Donald Trump’ın geçtiğimiz Ağustos ayında Pakistan’ı terör unsurlarını barındırmakla suçlamasından sonra geriledi. Ayrıca Trump, Pakistan Afgan Talibanı ve Hakkani grubuna yönelik gerekli adımları atıncaya kadar askeri desteğini askıya aldığını açıklamıştı.

Pakistan, 2015 yılına kadar FATF listesinde yer aldı. Grubun taleplerini karşılamak için somut ilerleme sağlamasının ardından listeden ismi kaldırıldı. 2015 yılında Pakistan parlamentosu, radikalizm finansmanı ve uluslararası standartlara uymayı hedefini daha etkili hale getirebilmek için kara para aklamayla ilişkin yasayı onayladı. FATF, kara para aklama ve radikalizmi finanse edenlerle mücadele için 1989 yılında kurulmuş bir hükümetler topluluğudur.