Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BMGK’de Suriye’de ‘insani ateşkes’ tasarısı oya sunulacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bugün Suriye rejimi tarafından Doğu Guta’ya art arda saldırıların gerçekleştirildiği 6. gün… Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bugün Suriye’de bir ay ‘insani ateşkes’ talep eden karar tasarısı oylanacak.

Suriye müttefiki Rusya’nın tasarı için nasıl bir tutum sergileyeceği henüz bilinmiyor.

Söz konusu karar tasarısının oylanmasına Doğu Guta’nın Suriye rejimi tarafından yoğun hava ve füze saldırı sonrasında karar verildi. Geçtiğimiz Pazar gününden bu yana muhalefetin son kalesi olan Guta’da 400’den fazla sivil hayatını kaybetti.

Rusya, dün, Kuveyt ve İsveç tarafından hazırlanan taslak kararda formülasyonunun doğru olmadığını ileri sürerek değişiklik yapılması önerisinde bulundu. BMGK üyeleri Suriye’ye ilgili taraflarla istişarede bulunmaksızın herhangi bir ateşkes uygulamaya koyamazlar.

Karar taslağında yapılan değişiklikler henüz netleşmedi. BMGK Şubat ayı dönem başkanı Kuveyt’in BM Daimi Temsilciliği’nden yapılan açıklamaya göre, İsveç ve Kuveyt tarafından hazırlanan ve konseye getirilen tasarı, bugün TSİ ile 19.00’da oylamaya sunulacak.

BMGK’da bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9’unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Rusya, 2011 yılında iç savaş başlamasından bu yana Suriye konusunda 11 BMGK kararını veto etti.

Bugün Guta’ya yeni bir bombardıman daha gerçekleştirildi. Kasabalardan birindeki bir görgü tanığı bu saldırının şu ana kadar yapılanların en şiddetlisi olduğunu söyledi.

Tıbbi örgütler, rejim uçaklarının 10’dan fazla hastaneyi vurduğunu ve yaralıların tedavi edilmesini neredeyse imkansız hale getirdiğini belirtti.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), rejim uçakları ve topçularının bugün sabah erken saatlerde Duma, Zemelka ve diğer kasabaları hedef alarak saldırıda bulunduğunu bildirdi. Duma’da ismini vermek istemeyen bir tanığın Reuters’a telefon ile yaptığı açıklamada, sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilen bombardımanın şu ana kadar gerçekleştirilenlerin en kötüsü olduğunu söyledi.

2013’ten beri rejim güçleri tarafından kuşatılmış olan Doğu Guta’da yaklaşık 400 bin kişi yaşıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçtiğimiz Çarşamba günü savaşın derhal durdurulması çağrısında bulunmuştu.