Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Doğu Guta’da en fazla ölü Duma’da | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Esed rejimine ait savaş uçaklarının Şam’ın Doğu Guta bölgesindeki sivil yerleşim alanlarına yönelik bombardımanları bazı kentleri tamamen yerle bir ederken, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in katliamları durdurma çağrısına rağmen rejim güçlerinin dünkü saldırılarında çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 60 sivil öldü. Rejim saldırılarından en fazla can kaybı Duma’da yaşandı.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren Doğu Guta’da bulunan muhalif kaynaklar, rejimin kadın ve çocukları hedef alan bu operasyonunu “Bölgeyi yakıp yıkma politikası” olarak değerlendirdi. Rejim güçlerinin sivilleri hedef alan vahşi bombardımanlarının muhaliflerin halk desteğini bitirmeyi amaçladığını vurguladı.

Bombardımanların kasıtlı olarak sivillerin direnme gücünü kırmak için hastane ve okul gibi yaşam merkezlerini hedef aldığına dikkat çeken muhalif kaynaklar, Doğu Guta’da bulunan asker ve sivil herkesin, bölgenin asli sakinleri olduğunu ve rejim militanlarına karşı kendi varlıklarını müdafaa ettiklerini dile getirdi.

Ölü sayısı 400 aştı

Esed rejimine bağlı militanlar, dün, Doğu Guta’daki sivil yerleşim alanlarına yönelik tahrip gücü yüksek füzelerle onlarca saldırı gerçekleştirdi. Beş gündür devam eden yoğun bombardımanlarda ölenlerin sayısı 400’ü aşarken, yaralıların sayısı da bin 900’ü aştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), dünkü bombardımanlarda 26’sı Sakba ve Kefr Batna beldelerinde olmak üzere 60 sivilin öldüğünü rapor etti. Aktivistler ise Doğu Guta’da ölen kadın ve çocukların gömüldüğü toplu mezarları gösteren görüntüler yayınladı.

Bölgede en fazla sivilin öldüğü Duma kentine yönelik, dün düzenlenen bombardımanlarda 7’si çocuk 24 sivil hayatını kaybederken 220’den fazla sivil ise yaralandı.

Arama kurtarma çalışmalarını yürüten sivillerde bombalandı

AFP’nin haberine göre, rejim güçleri enkaz altında arama kurtarma çalışmaları yürüten sivil savunma örgütü gönüllülerini hedef aldı. Bombardımanda enkaz altında kalan yaralılar da hayatını kaybetti.

Bölge sakinleri, dün, hava bombardımanlarının durmasını fırsat bilerek vurulan evlerinin enkazından kurtarabilecekleri eşyaları çıkarmak için sığınaklardan çıktı. Ancak rejim güçlerinin bu esnada düzenlediği füze saldırıları nedeniyle yeniden sığınaklara dönmek zorunda kaldılar. Hummuriye kasabasında, insanlar açılabilen tek dükkanın önünde toplandı ancak düşen bir roketle yeniden sığınaklara dönmek zorunda kaldılar.

Hastaneler tamamen kullanılamaz hale geldi

Rejim güçlerinin 2013 yılından bu yana kuşatma altında tuttuğu bölgeye yönelik bombardımanlarını yoğunlaştırmasından dolayı bölge halkı ve sınırlı imkanlarla yaralılara müdahale etmeye çalışan gönüllü ilk yardım birimleri büyük mağduriyetler yaşıyor. Bölgede bulunan bazı hastaneler tamamen kullanılamaz hale gelirken, bazı hastaneler ise uğradığı tahribata rağmen hizmet vermeye devam ediyor.

“Hastanelerin hedef alınması dehşet verici”

Birleşmiş Milletler (BM) Bölge Ofisi Resmi Sözcüsü David Svenson, AFP’ye yaptığı açıklamada, şuana kadar hastanelere yönelik 6 bombardıman düzenlendiğini belirterek, “Hastanelerin hedef alınması dehşet verici bir durum. Bombardımanlar bir an önce durmalı” dedi.

Suriye Amerikan Tıp Derneği, 3 gönüllüsünün Doğu Guta’ya yönelik bombardımanlarda öldüğünü açıklarken, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ise son 72 saatte bölgede bulunan 13 hastanenin bombardımanlara hedef olduğunu bildirdi.

Müzakereler başarısız olunca operasyon başladı

Esed rejimine yakın sosyal medya hesapları ve internet siteleri, Doğu Guta’ya yönelik saldırıların müzakerelerin başarısız olması üzerine terörist grupları hedef aldığını iddia ederken, muhtemel bir kara operasyonunun durdurulması için muhalifler ile rejim güçleri arasında yeni bir arabuluculuk girişiminde bulunulduğu belirtiliyor. Ancak, Doğu Guta’daki en büyük muhalif grup olarak bilinen Ceyşu’l İslam Siyasi Sorumlusu Muhammed Alluş, Mısır ve Rusya gözetiminde yeni bir müzakere başlatılacağına dair iddiaları yalanlayarak, “Bu tarz haberler tamamen gerçek dışıdır” dedi.

Alluş: Lavrov’un teklifini reddettik

Almanya Haber Ajansı’na (DPA) telefonla ulaşan Alluş, Esed rejimini destekleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından sunulan, bölgedeki silahlı unsurlar ile sivillerin bölgeden çıkarılmasını ön gören teklifi reddettiklerini bildirerek, bu teklifin Halep senaryosunun tekrarından ibaret olduğunu vurguladı. “Doğu Guta’dan hiç kimse çıkmayacak” diyen Alluş, “Biz sadece Nusret Cephesi’ne bağlı savaşçıların bölgeden çıkması üzerine konuşuyoruz. Onlar da zaten bölgeden çıkmaya hazırlar” şeklinde konuştu.

“Rejimin Suriye halkına karşı savaşı”

Öte yandan, uluslararası güçler de bombardımanların durması için harekete geçti. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, dün yaptığı açıklamada, Suriye’deki katliamların durdurulması çağrısı yaparak, “Suriye’deki mevcut durumu, rejimin Suriye halkına karşı savaşı olarak görüyoruz. Savaş suçları, çocuk katliamları ve hastane yıkımları” ifadelerini kullandı.

Merkel, açıklamasında, “Suriye’deki katliamları durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Açıklama getirmeksizin bu katliamlara karşı durmalıyız” şeklinde konuştu.

“Bombardımanları durdurmak zor”

BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura ise Suriye’deki bombardımanları durdurmanın zor olduğunu itiraf etti. De Mistura, dün yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) ateşkes kararını kabul etmesini umduğunu ancak durumun kolay olmadığını söyleyerek, “Bombardımanların durdurulması aciliyeti olan bir durum” dedi.