Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Eski ABD Büyükelçisi: Irak’ın işgali stratejik bir hataydı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’nin eski Kuveyt ve Libya Büyükelçisi Deborah Jones, ülkesinin 2003’te Irak’ı işgal ederek büyük stratejik hata yaptığını söyledi.

Sputnik’te yer alan haberde Jones’un şu ifadelerine yer verildi, “Ortadoğu’daki hiç kimsenin, Irak’ın işgalinin stratejik bir hata olduğunu reddedeceğini sanmıyorum. 21. yüzyılda da bunun stratejik bir hata olduğu düşünülmeye devam edilecek. Irak’ta olanlar tam bir çelişkiydi. Dışişleri Bakanlığı’nda Colin Powell ve Richard Armitage gibi generallerimiz vardı. İşgale karşıydılar ve buna karşı koydular. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise işgali kuvvetle destekledi.”

Washington’un, 2003’te ABD kuvvetleri tarafından Irak’ın işgali için bahane ettiği resmi argümanı, ABD istihbaratı tarafından, Bağdat’ın kitle imha silahları geliştirdiğine dair kanıta sahip oldukları iddiaları gibi öne sürdükleri gerçek olmayan bilgilerdi.

Ancak ABD ordusu ve müttefikleri bu kimyasal silahlara dair hiçbir iz bulamadığı gibi, onları geliştirmeye çalıştıklarına dair herhangi bir kanıt da bulamadı.

ABD’nin Irak işgali, 19 Mart’tan 1 Mayıs 2003’e kadar sürerken, İngiltere ve Avustralya gibi diğer ülkelerin askeri açıdan yardımlarıyla Irak’ta kontrolü sağladı.