Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB ve Arap tarafı ‘Filistin Barış Süreci’ni tartışıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupa Bakanlar Konseyi’nin açıklamasına göre, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Brüksel’de bir araya geldi.

Bakanlar, başta Ortadoğu’daki barış süreci olmak üzere birçok konuyu ele aldı. Konular arasında Venezuela, Moldova ve diğer ülkelerin durumu hakkındaki dosyalarda yer aldı.

Konseyden yapılan açıklamada, Avrupalı liderlerin Filistin ve İsrail arasında iki devletli bir çözüme ulaşma yollarını araştırmaya devam edeceği belirtildi.

Son zamanlarda Brüksel’in ev sahipliği yaptığı, Koordinasyon Komitesi’nin Filistin Yönetimi’ne yaptıkları Uluslararası bağışçılar toplantısının sonuçları incelendi.

Yapılan açıklamada, AB Takip Komitesi üyesi Arap Birliği Genel Sekreteri ve 6 Dışişleri Bakanı’nın toplantıdan sonra bir yemeğe katıldıkları bildirildi. Yemekte Filistinlilerle İsrailliler arasındaki barış sürecini yeniden canlandırma yolları görüşüldü. Toplantıya katılan ülkelerin Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Ürdün ve Filistin olduğu açıklandı.

Federica Mogherini Kudüs konusunda Avrupa’nın tutumundaki istikrarı vurguladı. Ayrıca iki devletli çözüme uyma ve Avrupa, İsrail ve Filistin taraflarını müzakere masasına geri getirme gayretinin altını çizdi.

Mogherini, Avrupa rolünün ABD’nin rolüne bir alternatif olmadığını belirterek “Bölgede ABD’nin rolü olmaksızın barış olmayacak ancak Washington tek başına bir barış süreci gerçekleştiremeyecek” dedi.

Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliğinin mayıs ayında Kudüs’e taşınacağı duyurusu ve geçtiğimiz hafta yapılan roket saldırısında dört İsrail askerinin yaralanmasının ardından Mogherini, Gazze ve çevresinde askeri gerginliğin tırmanmasından duyulan ciddi endişe duyduklarını belirtmişti.

Federica Mogherini’nin Brüksel’deki ofisinden yayınlanan bildiride, durumun daha da kötüleşmemesi için tarafların kendilerini kontrol etmeleri gerekir açıklaması yaptı.

Açıklamada, AB’nin, İsrail’in meşru güvenlik endişelerini anladığı belirtildi. Gazzeli militanların İsrail’e yönelik roket saldırılarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Mogherini, aynı zamanda iki Filistinlinin ölümünün üzücü olduğunu ifade etti. Mogherini yaralanan İsrail askerleri ve Han Yunus’ta yaralanan Filistinliler için acil şifalar diledi.

Açıklamada, son olayların, iki devletli çözüm çerçevesinde Gazze Şeridi için siyasi bir çözüm bulma ihtiyacının gerekliliği ifade edildi.

Gazze’deki tüm terörist grupların silahsızlandırılması ve tüm Filistinli grupların Filistin Otoritesi’nin Gazze Şeridi üzerinde tam kontrol yetkisi verme çabalarını hızlandırması gerektiğine vurgu yaptı.

Açıklama geçtiğimiz Ekim ayında Kahire Anlaşması’nın Filistin partileri arasında arabuluculuk yapan Mısır’a yapılan övgülerle son buldu. Ayrıca AB’nin süreci desteklemeye hazır olduğu bildirildi.

Toplantıda AB himayesinde Brüksel’de Ocak ayı sonunda düzenlenen Filistin’e bağış toplantısına katılan UNRWA heyetinin Filistin topraklarında insani durumla ilgili değerlendirmesi dinlendi.

UNRWA Genel Sekreteri Pierre Krahenbühl Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Konferans sırasında Filistinlilerle dayanışmada pek çok olumlu yanıtlar duyduk. Bunun için çok mutluyuz.
Birkaç ülkenin bize yardıma öncülük etmesi bizim için çok iyi oldu. Okulları ve hastaneleri açık tutmak ve Filistinli mültecilerin haysiyetini ve onurunu korumak için ortak bir çözüm bulmayı umuyoruz” diye konuştu.

Ayrıca UNRWA’nın gelecek mart ayında mevcut insani krizden korunmak, kurum ve vatandaşların gereksinimlerini karşılamak için 500 milyon auroya ihtiyacı olduğunu da ekledi.